The Purge: Anarchy (2014)

Ne mogu reći da nam ovaj film pruža vrhunsku zabavu, ali je svakako zabavan...na svoj uvrnuti način.

Ovo je još jedan film iz čuvenog serijala “gledano pre više od godinu dana, red je da se i ovde ‘zapljune’“. I ne samo to, “The Purge: Anarchy” je drugi deo još čuvenijeg serijala “The Purge” koji je od 2013 godine imao ukupno još dva nastavka a već sledeće godine nas čeka i četvrti deo.

Onima koji nisu nikada gledali Purge, ajde da objasnim šta to znači u ovom serijalu. U nekoj, bliskoj, distopijskoj budućnosti vlada (USA) je donela odluku da je jednom godišnje, u trajanju od 12 sati (od sumraka do svitanja), dozvoljeno da se počini bilo kakav zločin, od krađe do ubistva. Taj period/dan se zove “Purge” (a u političkom kontekstu taj termin se napr. koristi za sve ono što  (i kome) smo trebali da uradimo šestog oktobra, ali eto, jer smo budale, nismo).

I tako, u ovim filmovima, jedni se spremaju (barakadiraju) da nekako prežive tu noć, a drugi se spremaju da nekima “mamu maminu”…ili, ako ste napr. pripadnici više klase, koristite taj dan za svoju vrhunsku, morbidnu zabavu. Ubijanje i iživljavanje nad nemoćnima.  Ovaj miks “Bekstva iz Njujorka” i klasične varijacije na temu “The Most Dangerous Game” nije naravno ništa novo i originalno, ali je, zbog svoje jasne (i istovremeno površne eksploatorske) političke vizure/klasne kritike izuzetno zabavno za gledanje. Takođe i veoma komercijalno. Budžeti ovih filmova (iz Purge serijala) su oko desetak miliona dolara a zaradili su preko 100 miliona. Prvi deo (koji nisam gledao) sa Ethan Hawke-om je bio i najskromniji u svojim ambicijama (budžet 3mil $ zarada 90 mil $) kao klasični “home invasion” film. Poslednji, iz 2016 g. ima podnaslov “Election Year” i finansijski je najuspešniji. Svi znamo koji su election/izbori bili 2016 g. u Americi…i svi znamo ko je pobedio.

Kao što ste već sigurno primetili o samom filmu nisam još rekao ni reč. Glavni razlog je taj što sam ga gledao odavno pa se baš i ne sećam detalja. Ono sto sam siguran, jeste da me nije nimalo razočarao, i da je u pitanju sasvim solidan akcioni film tzv. B produkcije. Ne i naročito kvalitetan ali definitivno zabavan.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.