Gi-eok-ui Bam aka Forgotten (2017)

Sjećanja na tebe ne umiru u snu, plašim se svakog sna jer znam...

“Forgotten” iliti ako bi bukvalno preveli korejski naziv filma ( Gieokui Bam) “Noć za pamćenje” je jedan od najčudnijih filmova koje sam gledao u poslednjih nekoliko godina. Najčudnije struktuiranih da budem sasvim precizan. U pitanju je još jedan “Netlflix original” poput napr. “The Ritual”-a koji je imao samo bioskopsku distribuciju u matičnoj zemlji a svima nama je od nedavno  dostupan putem malih ekrana.

21 godišni   Jin-Seok, zajedno sa svojim starijem bratem Yoo-Seok-om, majkom i ocem, se preseljava u novi dom, ogromnu kuću kao iz snova (ili noćnih mora). Jin je na (psiho) terapiji koja uključuje jednu tabletu dnevno, Yoo šepa, a majka i otac, niti piju nešto niti  imaju (vidljiva) neka oštećenja. Dakle, naizgled, divna porodica.

Ali pošto nije u pitanju komedija stvari će se veoma brzo promeniti. Napr. već na početku, saznajemo da su prethodni stanari ostavili jednu zaključanu sobu gde su smestili neke stvari koje će kasnije pokupiti. Naravno, nikome nije dozvoljeno da ulazi u nju (otac to naročito naglašava) a sama soba se,veoma  prigodno, nalazi taman u hodniku nasuprot spavaće sobe dvojce braća. Jin je, naizgled, jedini koji čuje  čudne zvuke iz te sobe. Ubrzo kreću košmari, skrivanja ispod pokrivača, škripanja i nelagodna otkrivanja, zlokobne brave koje se okreću i koračanja… u snu.

I to je to, što se tiče sadržaja… Ako već nameravate da pogledate “Forgotten” bila bi prava šteta da vam otkrivam šta je bilo posle (a ovo sve već “otkriveno” se dešava u nekih prvih 20ak minuta…).

E sad, malo o toj čudnoj strukturi. Film počinje kao horor koji se pretvara u triler te se vraća u horor, da bi u toj fatalnoj središnici filma, kada se razotkrije deo misterije, „Forgotten“ pretopio u nekakav „ala Poaro“ retrospekciju, gde nam se prikazuju dešavanja o kojima pre toga pojma nismo imali. U tom trenutku, kao da stupamo u neki drugi film…i to tako traje, do poslednje trećine, kada „Forgotten“  postane nekakav treći film.

Vezivno tkivo za ove „filmove u filmu“ su dobro režirane akcione scene, pre svega potere (uglavnom „pešačko/trkačke“), pristojni glumci i  fina doza napetosti, pogotovo u toj prvoj polovini.

Scenario je (i bukvalno) višeslojan i apsolutno preambiciozan. Od “Noći za pamćenje” je komotno moglo da se napravi nekoliko filmova. Da li bi bili bolji ? To ne mogu da tvrdim. Svakako bi  mnogo bolje artikulisali ideje scenarista i motive njegovih likova jer ovde se tako brzo menjaju i uloge i motivi da gledalac nema vremena da se navikne na to “promenjeno stanje” stvari, jer tek što pomisli, “aha, to je to”, “Forgetten” se pretvori u nešto novo. I ne, nije uopšte sama priča komplikovana za praćenje, u smislu da ne shvatamo šta je “pisac hteo da kaže” i zašto se neke stvari na ekranu upravo tako odigravaju. Problem je što napr. objašnjene (tačnije, jedan deo tog objašnjenja) koje čujemo  u toj, rekoh već, fatalnoj sredini filma, toliko neverovatno da motivi nekih jednostavno ne piju vodu (ne mogu da komentarišem više zbog prokletih 🙂 spojlera ali ako je neko raspoložen možemo da se “svađamo”  🙂 u komentarima) Kada na samom kraju, otkrijemo te prave motive, već je suviše kasno…minuti su već prošli, emocije se stišale…te ni čuvena korejska melodrama od koje „pati“ (gotovo) svaki njihov film ne pomaže da nam ova (pre)vešto iskonstruisana priča ne deluje pre svega veštački…i hladna…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.