The World’s End (2013)

"Kraj sveta" je naziv poslednjeg paba koji moraju obići. Ni ne slute da je taj kraj samo početak novog kraja...

Poslednji iz takozvane “Kornet” trilogije, The World’s End je sigurno i najslabije ostvarenje u tom nizu. To ne govori doduše ništa o samom kvalitetu ove  komedije jer teško je da će i jedan budući film Edgara Wright/Simon Pegg nadmašiti biser poput Shaun of Dead koji zaslužuje ponovno, nakon gotovo 10 godina, gledanje pa se možda recenzija nađe i na ovom blogu (isto važi i za drugi deo u toj trilogiji iz 2007 Hot Fuzz.)


Početak filma, tih nekih prvih pola sata, je apsolutno brilijantno. Grupa prijatelja iz detinjstva odlučuje da se posle dvadeset godina ponovo okupi u svom rodnom mestu i da završi misiju koju su tada bezuspešno započeli…  jedan sasvim jednostavan zadatak. Obići sve pabove u gradiću i u svakom popiti po jedno piće. Poslednji u tom nizu je pab “The World’s End”.
U stvari, ovo što sam prepričao jeste početak filma ali nije baš to sto posto tačno. Samo lik Gerija Kinga (sjajni Sajmon Peg), retko iritantan i nesnošljiv  četrdesetogodišnjak koji je doživeo poraze praktično na svim poljima,  je onaj koji želi da pokušajem “vraćanja” u mladost, u doba kada je bio neko i nešto, (re)kreira  neko smisleno značenje svom trenutnom životu. Vodeći se sintagmom cilj opravdava sredstvo učiniće sve da svoje “prijatelje” natera da mu pomognu u ostvarenju tog plana.

 Nisam gledao toliko antipatičnog lika kao heroja nekog filma još od (sjajnog) Hodejegerne.  Ovde, doduše, Geri King do kraja ne postaje nimalo simpatičniji… niti doživi nekakvu katarzu…jednostavno, sticajem okolnosti “prinuđeni” smo da navijamo za njega. To je ono što svakako daje posebnu dimenziju “The World’s End”.

 Ako ste gledali trejlere  i čitali (neke ali i ne ovu 🙂 ) kritike, trenutak, kada film iz komedije o “matorim tinejdžerima” pređe u sasvim drugi žanr, nije bio šokantan. Nažalost u tom momentu započinje i osnovni problem.

  Da je ostalo na nivou horor/SF/ sa elemenitma komedije verujem da bi kao celina “The World’s End” bolje delovao…ali ne… hteli su da ovim putem dokače i savremeni društveni trenutak u kome se Britanija (tada) nalazi i možda čak i naslute paranoju koje će dovesti par godina kasnije do BREXIT-a. Takođe, film se istovremeno podsmehne i establišmentu, ali potom  priču približe porukama koje su naprimer više primereni Orvelovoj 1984, odnosno znatno ozbiljnioj satiri. Zbog toga je film opterećen nekim predugim dijalozima i scenama koji i previše usporavaju radnju.

Ipak sasvim solidna ocena za The World’s End. Zabavan je to film…u priličnoj meri…

 

Na skali od (1-6) ocena: 4 –


recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.