Charley Varrick (1973)

Nisu ni slutili da pljačkanjem banke u nekakvom Tres Cruces-u pljačkaju i one kojima se ne smeš zameriti.

1973 godina beše značajna po mnogo čemu. Napr. te godine se rodila jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji čovečanstva, savršeni i bezgrešni, Ja. 1973 održana je i ona čuvena “Borba polova“. U Atini je Jugoslavija uspela da pobedi Grčku i izbori majstoricu za SP u Nemačkoj sa Španijom…

Te iste godine premijeru je imao i ovaj interesantan krimić Dona Zigela (Don Siegel).  Osim režisera Zigela (koji nam je par godina ranije podario lik prljavog inspektora Harija) glavna zvezda filma je nesumnjivo Walter Matthau.  On ovde glumi ostarelog akrobatu-pilota koji u slobodno vreme pljačka banke (u tandemu sa svojom suprugom). Kada (ne)uspela pljačka banke u nekoj zabiti Novog Meksika krene po zlu, Čarli shvata da mu glavni problem neće predstavljati predstavnici zakona već oni sa druge strane, oni kojima je, sasvim slučajno, stao na put.

Zaplet je veoma jednostavan i prilično “strejt” te ne želim da vam razotkrivam neke dodatne detalje jer će te možda manje uživati u filmu. Otkriću samo da Joe Don Baker glumi “simpatičnog” Molly-a  u nekoj vrsti preteče “Terminatora” (mada je njegovom liku glavni omaž dat u vidu Javiara Bardema iz No Country for Old Man) a u jednoj od epizodnih uloga je i Norman Fell (koga pamtim po onoj humorističkoj seriji sa John Ritter-om ).

“Charley Varrick” je pulp priča u onom najboljem smislu. Većina likova su arhetipovi prepoznatljivi iz mora sličnih krimića (kurva, falsifikator, ubica, šerif, mafijaš,sekretarica…) ali ovde su vešto uklopljeni u celinu pre svega zbog znalačkog umeća iskusnog Zigela. Dijalozi su kratki i efektni, scenario ekonomičan ali i čvrsto struktuiran. Lalo Schifrin je zaslužan za upečatljivu muzičku temu te nam ovo putovanje sa Čarli Vorikom prođe brzo i zanimljivo.

Zaplet je možda i suviše predvidljiv ali neki put stvarno prija pogledati neki film za koji smo sigurni da će nas na kraju dovesti do “sigurne luke”. Sećate se onog prijatnog osećaja u stomaku dok pijete šolju toplog mleka pomešanog sa kašičicom crne kafe (pokupljene sa dna šoljice), onaj, nekada davno, kada ste bili klinci i kada su vam najvažnije stvari bile crtać u 7:15 ili novi broj Zagora na kiosku na kraju ulice ?

Čarli Vorik je upravo jedan od takvih filmova. Plus, ako ga pogledate, znaćete šta znači izraz “Boxing the Compass” 😉

 

Na skali od (1-6) ocena: 4-

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.