Iron Man 2 (2010)

Gvožđe se kuje dok je vruće. 2010 ovo je bio tek treći, oficijelni, deo marvelovog univerzuma. U julu stiže već dvadeseti...

Pripreme za “Osvetnike”  su se ubrzavale a nastavak najuspеšnijeg marvelovog hita bio je logičan i neophodan korak ka konačnom cilju. “Iron Man 2” osim znatno većeg budžeta imao je i veće ambicije. Za razliku od prvog dela gde se referenca na Avengers/S.H.I.E.L.D/Univerzum javlja tek nakon odjavne špice (post-credit) pojavom Nika Fjuria (Samuel L. Jackson) pa potom gde takođe, na samom kraju (pre odjavne špice) filma “The Incredible Hulk” Toni Stark ima mali kameo, “Iron Man 2” igra široko te je zaplet o s.h.i.e.l.d.u u suštini i glavni zamajac radnje.

Staroj ekipi filma dodati su Miki Rurke, Skarlet Johanson, Don Čidl i uvek šarmantni Sem Rokvel.

Uprkos svemu tome, “Iron Man 2” je daleko inferiorniji film od svog prethodnika i , u tom trenutku, i najgori produkt koji nam je marvelov univerzum podario.

Sve što je moglo da pođe naopako ovde, na sreću, nije. Nije sve ali jeste veći deo. Negativac Ivan Vanko od početka ne zna šta će sa sobom, sa nama i sa Ajronmenom. Minutaža Mikija Rurkija je značajna i on, u okviru onoga što su mu scenaristi podarili, solidno obavlja svoj glumački posao, ali…šta su mu to scenaristi ponudili…

Vanko postoje interesantan tek pri kraju filma ali ni tada dovoljno upečatljiv kao pretnja. Pokušaj kreiranja dva negativca uvođenjem lika Džastin Hamera, konkuretskog proizvođača oružja Starkovoj imperiji, obilo se o glavu scenaristima (mada, najviše su nastradali gledaoci) jer su oba ispali njanjavi.

Dosta vremena nam (od)uzima, neintersantna priča o “misterioznom planu” agenata S.H.I.E.L.D.a a Nataša Romanof aka Black Widow (Skarlet) je uglavnom dosadan lik…do one akcije pri kraju.

U stvari, ta akciona scena je jedna od retkih stvari po kome pamtim ovaj film.

I Gvinet je ovde imala značajniju ulogu. Ne glumi samo damu u nevolji. I tu je i glavna mana “Iron man 2”. Puno je tu babica tj. paralelnih priča a da dete ne ispade kilavo. Najmanje u ovom Ajronmenu ima pravog Arjomena.

Režija: Jon Favreau

Glume: Robert Downey JR.,Sam Rockwel, Mickey Rourke,Gwyneth Paltrow

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.