Ash vs Evil Dead (2015-2018) -pilot epizoda

Ash (Eš) se vratio ! Nažalost, tek kada sam počeo da ga gledam saznao sam da je upravo i otišao :(

Odavno znamo da je postalo nemoguće ispratiti današnju filmsku produkciju. Napr. samo u Americi je 2016 godine 736 filmova imalo, bar kratkotrajnu, bioskopsku distribuciju. Da ne pominjemo koliko ih tek završi samo kao VOD (Video on Demand)… a tek evropska kinematografija, a tek bolivudska (samo u Indiji se godišnje realizuje preko 1000 filmova).

Još je “gora” situacija sa televizijom. Pojavom novih medija (pre svega internet) televizija je kao forma radikalno promenila izgled a ponuda postala  toliko heterogena/raznovrsna da više nismo u stanju ne samo da nešto pogledamo nego uopšte i nemamo pojma da su nam (negde) dostupne zanimljive vizuelne poslastice. A “Ash vs Devil” je nesumnjivo, sudeći bar po pilot epizodi, upravo jedna takva.

Ako niste gledali originalnu trilogiju šta čekate ? Ako se vaša “Evil Dead” saznjanja baziraju samo na onom nesrećnom “rimejku” od pre par godina onda će vam ova serija delovati prilično šokantno.

Matori (upravo napunio šestu deceniju) Bruce Campbell se ponovo našao u ulozi koja mu je pre nekih 30ak godina obeležila karijeru. Ash Williams i dalje radi u prodavnici tehničke robe samo što ovog puta nije samo običan prodavac već “senior” prodavac. Živi u mobilnoj prikolici, glavni prijatelj mu je ogledalo u kojem priča sam sa sobom, a povremeno, ako ima sreće, “nalovi” i neku srednjovečnu lepotinju koja se smuca sama po zabačenim barovima. 

Testeru je odavno okačio na zid a veštačku ruku uglavnom koristi kao zgodan izgovor prilikom muvanja već pomenutih usamljenica. Takav je (ne)život u kome zatičemo legendarnog Ash-a.  Na našu sreću i Ash-ovu nesreću, vrag nikad ne spava a zlo koje ga je proganjalo pre nekoliko decenija počinje ponovo da se ukazuje.

I to je otprilike siže prve epizode. Iza serije naravno stoji Sam Raimi (sa svojim bratom Ivanom) ali je mnogo važnije da je ovu prvu epizodu on i režirao. Zbog toga impresivni vizuelni stil (uz obaveznu čuvenu Raimiev-u vožnju FPBSRC (First Person Brate Sam Raimi Camer-a ,izraz koji, do ovog trenutka,  nije  postojao a od ovog trenutka je zvanično ušao u oksfordsko zemunski rečnik) ne može da vas iznenadi. Vidljiv je (nešto slabiji CGI) skromniji budžet ali i ovakav, za TV seriju, je sasvim zadovoljavajući.  Kombinacija efektnih horor scena sa komičnim, gotovo slepstik dešavanjima, i dalje savršeno funkcioniše i čini nam se da Ash nikada nije ni odlazio.

A jeste…i ovog puta. Pre nekoliko meseci Starz (kablovski operater tipa HBO), usled emitovanja treće sezone, je doneo odluku da je Ash odslužio svoje i da je vreme za večni počinak. To je dovelo do toga da je trideseta epizoda koja je bila namenjenja kao kraj sezone postala i kraj serije. Tako da je na vama da li ćete odvojiti po 30ak minuta (koliko traju ostale epizode ako ne računamo ovu pilot) i započeti sa gledanjem. Informaciju o “Ash vs Evil Dead” sam imao negde u krajičku uma još pre par godina i tek kada se pojavila u Netflix ponudi (praktično odmah na dohvat ruke, pardon testere 🙂 ) setih se nje…

Na skali od (1-6) ocena: 4 *

*ovo je ocena samo za ovu prvu epizodu. Kada (i ako) pogledam još neke uslediće i “konačna”

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.