Good Girls (2018-?) pilot epizoda

One su dobre majke i još bolje pljačkašice...

Ova NBC produkcija je već dobila zeleno svetlo za drugu sezonu a ovde se bavimo samo prvom, pilot epizodom, od ukupno 10 koji čine prvu sezonu (trenutno dostupnu na Netflix-u).

Glavne junakinje su dve sestre i njihova drugarica koja im nije sestra ali im je ko sestra.

Beth je starija i obdarenija (molim vas oprostite mi na ovom “Doli Parton” nesrećnom izrazu )  sestra (inače i glumački obdarena Christina Hendricks ), majka četvoro dece i domaćica. Muža joj glumi Matthew Lillard  tako da vas ne može začuditi kada veoma brzo otkrijete koliki je ljigavac.

Annie (Mea Whitman) je mlađa sestra. Radi u supermarketu i sama donosi hranu kući svom sinčiću te ne čudi što je izraz samohrana majka uopšte i potekao baš zbog ovakvih slučajeva.

Retta je najkrupnija od njih svih i sem što im je kao sestra (mada nije) ona je pre svega njihova crna sestra. I  ona je majka (dvoje dece) ali ima i voljenog  (uniformisanog) supruga te se na nju, mada često sama donosi hranu, ne može upotrebiti prethodni izraz. Plus, njena ćerkica ima ozbiljne zdravstvene probleme

Sve njih, kao i valjda svakog od nas, pre svega muče novčani problemi te ne čudi što one, praktično dok si rekao keks, odluče da opljačkaju taj lokalni supermarket u kojem radi Annie. Barem tako misle autori serije jer se previše i ne udubljuju u objašnjenja motiva koji bi naterali ove, do tada sasvim pristojne majke, na ovakav, ipak očajnički korak.

Ali, dobro, pomislićete, ovo je tek prva epizoda, postepeno će nam, u nastavcima, otkrivati razloge zbog čega su ipak odlučile da se odmetnu i krenu u razbojništvo,  dok nam grade likove i kroje njihove sudbine…

Malo sutra. U ovih prvih 40ak minuta upakovano je toliko događaja i dešavanja (doduše ništa što već nismo ranije viđali) što bi neke druge (ozbiljnije) serije razvlačile na bar jednu sezonu.  U “Good girls” nema toga. Ne samo da će (mali spojler) ovaj trio fantastiko obaviti pljačku nego ćemo već u pilot epizodi otkriti i neposredne posledice tog “suludog” čina, plus što će nekoliko očekivano budućih podzapleta, biti rešeno i skresano odmah u prvoj epizodi.

Činjenica je da ova dinamika čini prvu epizodu zanimljivom (mnogo više nego same replike i akteri) ali istovremeno očigledan je nesklad i lutanje šta bi ova serija trebala biti. Tako da je čas, ne baš smešna, komedija (sa sve onom nespretnom pljačkom koja kao da je izašla iz filma “Glupan i tupan”), čas je ozbiljna porodična drama (bolesno dete, raspad porodice…) a sekund kasnije je i teška “a la Soprano, Wire” krimić (sa sve pokušajem silovanja).

 Ne postojanje fokusa je i osnovni problem koji imam sa ovim pilotom. Opet, mnogo toga što smo možda pretpostavljali se već razreši u pilotu, pa se prosto pitam čime se bavi ova serija u narednih devet epizoda. Jer ako se zakuca sa ovim završetkom i stvari nakon toga krenu da se odvijaju puževim koracima to me baš i ne privlači…uprkos Christini Hendricks.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.