Glass (2019)

Od njene prve do njene poslednje pojave karakter kojeg tumači Sarah Paulson je otelotvorenje svega onoga što je loše u ovom filmu...

Završni film u davno (malo sutra) smišljenoj trilogiji iz uma “genijalnog” Šlajmana Najta pojavio se početkom ove godine pod jednostavnim i proročkim nazivom “Glass”.

“Glass” to jest “Stakleni”, konačno je spojio sve naše drugare (Jackson,Willis,McAvoy) na jednom mestu i ispunio naše snove… Sve ono o čemu smo maštali godinama, zar ne ?

Ja sam od onih koji su izgleda bez mašte jer bih ostao sasvim srećan i zadovoljan da je završnica “Split”-a (sledi spojler) prošla bez Bruce Willisa i direktne reference na film star dve decenije pod imenom “Unbreakable“.

Ali hajde, šta je tu je… nadajmo se najboljem…

Avaj… Naši monstrumi i heroj naći će se zajedno u ludnici u kojoj će ih doktorka Ellie Staple (inače do ovog filma uvek pouzdana Sarah Poulson ) ubeđivati i tretirati u fazonu “super moći ne postoje i sve je to u vašoj glavi bla bla bla truć, plus, truć… sticaj neverovatnih ali i objašnjivih okolnosti”. I to je otprlike to… čitavih i predugih 129 minuta psiho seanse (bez ikakvih pa čak ni elektro šokova) pretočenih u film koji je je očigledno napravljen da sa što manjim budžetom (20 miliona $ od kojeg je većina, sudeći po gotovo nepostojećim efektima, otišla pre svega na honorare umorno matorog Willisa i nepokretnog Jacksona) zaradi što više para.

I u tome su, ako ništa drugo, Blumhouse i Shyalman ekipa uspeli. 247 milona $ ukupne zarade i još jedan zgodan neoboriv dokaz da i na govnetu, ako ga lepo izreklamiraš i upakuješ, uvek možeš zaraditi.

A “Glass” jeste govno, da prostite. Retko dosadan besmislen i nepotreban film koji sam ikada odgledao. Hajde, to što sam ga gledao na interkontinetalnom letu znajući unapred da nemam čemu previše da se nadam, ipak nije uspelo nimalo da umanji apsolutno razočarenje i prezir koji sam osećao gotovo svakim minutom kako se film bližio svome kraju.

Nemojte gledati “Glass”. Neka vam ostanu u (dobrom) sećanju prethodni filmovi. Ne kvarite lepe uspomene na nekadašnjeg super stara koji je nekada zračio samo svojom pojavom na ekranu. Toliko toga pametnije možete uraditi za tih 129 minuta svog života, pa čak ako ste i “vezani” za sedište aviona iznad Atlantskog okeana…

Na skali od (1-6) ocena: 1

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.