The Adjustment Bureau (2011)

Romantinčna igra sudbine koja kao da je izvirila ispod šinjela legendarne TV serije "Zona sumraka"

Kada se otkrije šta/ko se krije iza, naizgled, SF zapleta ovog simpatičnog filma koji ipak nije dovoljno simpatičan, pojavljuje se i ključni problem zbog čega je “The Adjustment Bureau” samo zgodan za jedno (ako čak i to) neobavezno gledanje.

Snimljen po kratkoj priči Philipa K. Dick-a o mladom njujorškom kongresmenu (Matt Damon) koji tokom (bezuspešne) kampanje za senat, poslednjeg dana, upoznaje neobičnu i pre svega spontanu devojku (Emily Blunt) u koju se zaljubi na prvi pogled.

Ali pojavljuju se “Posmatrači” (ili bi ih tako opisao, barem u prvom trenutku, svako ko je gledao voljeni “Fringe“) koji rade u nekakvom “Birou”. E, oni će sve učiniti da se ta ljubav ne ostvari. A kada kažem sve, to podrazumeva i direktnu manipulaciju sa vremenom/ljudima u maniru zanimljivih epizoda “Zone sumraka”. Doduše, pokazaće se da je ovo ipak samo SF varijacija na temu klasika “It’s a Wonderful Life”.

 Mada (i više nego) gledljiv, “The Adjustment Bureau” retko kada prelazi granicu ka stvarno interesantnom filmu a kada otkrijemo šta/ko se stvarno krije iza ove univerzumske zavere za sprečavanje ljubavne sreće našeg junaka ostaje suštinsko pitanje na koje nam film nikada ne daje pravi odgovor, uprkos trudu svih glumaca i nesumnjivoj hemiji Damon/Blunt. A to pitanje glasi “A čemu sve ovo ?”.  Jer ako ni autori nisu baš ubedljivi u razlozima zbog čega je baš neophodno rasturiti vezu ovo dvoje smrtnika zašto bi bilo briga i nas gledaoca.

Režija: George Nolfi

Glume: Matt Damon,Emily Blunt, Anthony Mackie

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.