Pet Sematary (2019)

"I don't want to be buried in a pet cemetery"...čak su zeznuli i verziju pesme...

U doba kada se ova (nova) adaptacija dela Stivena Kinga davala u bioskopima nisam imao neku veliku želju da je pogledam. Pre svega, trejler nije bio nimalo ubedljiv a i sam roman sam, konačno, upravo negde u to doba i pročitao.

“Groblje kućnih ljubimaca”, i u domaćem prevodu, svakako je jedan od najezivijih i najgroznijih romana Stivena Kinga. Kada kažem grozan mislim bukvalno na način na koji nam King opisuje pojedine događaje iz ove strašne i morbidne priče…tipične Kingovske. Gotovo je opipljiv užas koji nam se transformiše u misaone slike dok čitamo taj tekst. Zbog toga, veoma je teško napraviti (dobru) ekranizaciju nečega tako brutalno (dobro) opisanog.

Priča je inače veoma jednostavna i u pitanju je jedan od kraćih romana velikog majstora horora te je verovatno i to razlog što je strava ovde tako efikasna. Ali tako je u romanu…a u filmu…. ?

Doktor Creed se, zajedno sa porodicom (supruga i dvoje dece…slika gore) seli u mestašce Ludlow (naravno, država Mejn). To bi trebalo da bude novi, sveži, početak i za njega i za familiju…u idiličnom mestašcu, u idiličnoj kući okruženoj idiličnom prirodom. Ono što Creed ne zna, jeste da se na njegovom imanju nalazi lokalno groblje za kućne ljubimce, a da lokalnom cestom pored kuće, možda retko kada prođe neki automobil ali zato kamioni obližnje fabrike piče 100 milja na sat.

[my_movie_db id=157433]

Prvu filmsku verziju iz 1989 godine režiserke Mary Lambert ne pamtim po nekakvom kvalitetu (više je to bio tipični treš horor iz tog vremena) ali scena sa kamionom i detetom će mi zauvek ostati urezana.

Od ove nove verzije… pamtiću samo kako je bezvezna… i svakog ko me pita…reći ću…bezvezna je.

I ovde imamo tu čuvenu scenu sa kamionom…i negde, od prilike (do prilike) od tog momenta, koji je ovde inače napravljen u “spektakularnu akcionu scenu” koja, upravo zbog toga što i nije toliko spektakularna, suštinski i nije nešto dojmljiva, dešava se i prva radikalna razlika i od originalnog filma i izvornog romana.

Pokazaće se da je to rešenje o “zameni dece” a potom i čitava ta “nova” ideja (dati glas i “onome” svetu) od filma, koji mi je u početku slao “dobre vibracije” jer je bio veran romanu, napravilo od ove verzije “Groblja kućnih ljubimaca” jedan besmisleni galamatijas bez reda i konca, i od mnogih, već jednodimenzionalnih karaktera dodatno napravio prazne lutke na koncu scenarističkog iživljavanja.

Ni u samom romanu nisu ti likovi “veći od života” ali svakako je tu King majstorski izgradio atmosferu totalnog beznađa u kojoj je sasvim razumljivo da oni “krenu” tim putevima, a siguran sam da je, ako ništa drugo, i verzija iz 1989 bila daleko efikasnija u tom prelaženju sa “reči na dela”.

Ovde, osim što imamo tu “fantastičnu” novu dimenziju kada “pričamo” sa povratnicima iz sveta mrtvih koji, u najmanju ruku, elaboriraju “filozofske” stavove te su dodatno nerealni, “Pet Sematary” gubi i onu osnovnu bitku koju svaki hororo film mora dobiti da bi se uzeo za ozbiljno….jednostavno, nije nimalo strašan.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.