Lovecraft Country ep.1 (2020)

Ovakva serija sa ovakvom temom upravo u ovom trenutku verujem da je u USA došla kao kec na desetku. Plašim se samo da mu kranja ocena ne bude baš taj kec...

Sudeći po ovoj prvoj epizodi, “Lavkraftova zemlja” će biti jedna veoma politički nekorektna serija. U principu apsolutno nemam ništa protiv takvog koncepta.

Ovde je ta “nekorektnost” ipak iskorišćena za onu stranu (tasa na vagi) koja je trenutno u apsolutnoj prednosti te ovo nije bila ni malo hrabra odluka producenata Jordan Peel-a (US aka Mi (2019)) i JJ Abramsa (Star Wars: The Rise of Skywalker aka Uspon Skajvokera (2019)).

Da sam zloban, a jesam :), rekao bih da se ona pojavila u nikad boljem BlackLivesMatter trenutku i da je to glavni razlog što se preko bare retko ko usuđuje da kudi ovu seriju.

U ovoj prvoj epizodi nemamo apsolutno ni jednog belačkog lika koji je pozitivan. Ili je kukavica koji ništa ne preduzima, ili je maloumni/maloletni rasista koji ismeva svoje komšije, ili u najgorem (a ovde i u najčešćem) slučaju manijak spreman da ubije bez milosti one koji su crne boje puti. Najgore od svega je to što ne sumnjam da su takvi ljudi stvarno postojali.

Smešteno u ’50 godine prošlog veka, u doba “Zelene knjige” ovo je priča o mladom vojnom veteranu Atikusu koji se vraća u domovinu (pravo sa korejskog ratišta) da bi pokušao da pronađe oca koji je netragom nestao.

Polazna tačka potrage je Čikago, a na put ka misterioznom mestu Ardham za koji veruje da krije očevu tajnu, Atikus kreće sa stricem Džordžem koji inače piše i izdaje one “zelene” putopise o sigurnim mestima koje mogu crnci posetiti i odsesti na putu ka nekoj destinaciji koja prolazi kroz mračni jug Amerike (nešto više o toj temi imate u recenziji filma koji je dobio pre dve godine oskara za najbolji film).

Pridružuje im se i zgodna i lepa komšinica Leti koja ima želju da poseti svog brata.

Atikus je ljubitelj pulp/petparačke naučne fantastike i horora, bile to avanture Džona Kartera na Marsu ili dela H.P. Lovecraft-a.

Prva epizoda me još uvek nije odvratila od budućih nastavaka, ali je bila na dobrom putu 🙂. Nisam čitao roman na kom je zasnovana ova serija ali pretpostavljam/nadam se da je tamo (autor je Matt Ruff) mnogo bolje ispisana (ili prepuštena čitaočevoj imaginaciji) osnovna mana ove serije tj. prve epizode.

Naime, problem rasne segregacije u Americi je ovde mnogo ubedljivije prikazan nego kada krenu sa onim, pa u najmanju ruku, smešnim CGI monstrumima.

A kada taj “užas” 🙂 počne onda ti i onaj stvarni/istorijski deluje manje uverljivo.

Sa pozitivne strane, glumci su solidni mada su im, za sada, likovi jednodimenzionalni.

Tempo je brz (a nije zbrzan) i ovo najviše liči na neke davne (a zabavne) horor B filmove a ne, kako pokušavaju da nam “prodaju” 🙂, nekakvo (pretenciozno) aktuelno (i politički) delo vredno pažnje.

Za sada bih ovu ekipu sa gornje slike mnogo više gotivio kada bi krenuli da razbijaju i razaraju njuške rasističkim skotovima sa Juga nego, kao što se da naslutiti, nekakvim pravim monstrumima.

Hajde da vidimo nastavke…možda, na kraju, ovo bude bolje od slabije epizode Supernatural 🙂

gleda i piše: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.