The Meyerowitz Stories (2017)

U ime oca...pardon...u senci oca.

Ne znam da li je ovaj film završio na Netflixu kao deo ekskluzivnog ugovora koji imaju sa Adam Sendlerom (Adam Sandler) ili možda sa Noah Baumbach-om ali eto vam ga tamo…ako želite da gledate…legalno.

Elizabeth Marvel, sasvim levo, glumi filmsku sestru Sandlera i Stiller-a

Baumbach je u to vreme već postao krupna i poštovana faca. Premijera je bila u zvaničnom takmičarskom programu Kana, a budžet, mada, uvek kada je Netflix u pitanju, sakriven, bio je sasvim dovoljan da okupi jednu respektabilnu grupu glumaca.

Imati Emmu Thompson, Candice Bergan, Adam Driver, Judd Hirsch u filmu je već dovoljno za jedan ozbiljan projekat, ali oni su ovde samo epizodisti, dok su noseće uloge podelili gotovo na ravne časti već pomenuti Sandler, Ben Stiller i Dustin Hoffman u svojoj sigurno najboljoj ulozi u poslednjih desetak godina.

Njegov lik, zauvek nezadovoljnog karijerom skulptora (i profesora), Harold Meyerowita je centralni u ovoj priči o još jednoj disfunkcionalnoj porodici kojom se Baumbach izgleda obožava baviti. I dok su se i “Marriage Story” i “Squad and Whale” fokusirali na početke i uzroke raspada braka i porodice, “The The Meyerowitz Stories” se bavi višedecenijskim posledicama.

(Sandler i Stiller) Danny Meyerowitz i Matthew Meyerowitz su polubraća koji se praktično i ne viđaju, Hoffman je u lošim odnosima sa svim svojim bivšim ženama, a nove generacije (njegova unuka) napuštaju i bukvalno roditeljski dom koji se već srušio (Danny se upravo i sam razveo).

Očigledno je da glumci vole da rade sa Baumbachom (koji je naravno i pisac scenarija). Dijalozi koje im Baumbach “uvaljuje” su neobično životni i dovitljivi za današnje standardne američke mejnstrim projekte plus, u njegovim filmovima, dobijaju dovoljno prostora da zablistaju.

Tako nam Sandler ovde deluje izuzetno nadahnuto (kao da mu je, dođavola, stalo do filma u kome učestvuje) a interakcija sa raspoloženim Stillerom donosi nekoliko brilijantnih komičnih ali i dramskih minuta.

Opet, film pati od previše priče, tačnije, intezivno i brzo izgovaranje “milion reči u sekundi” povremeno je stvarno teško za praćenje i usporava, već dug, film. I kao što je lepo videti neke glumce u maloj ulozi takođe je neke od tih “gostovanja” mogao komotno da iseče jer ne doprinose ništa glavnoj niti radnje.

Barem se Baumbach i ja dobro slažemo. Čovek je konstantan u svojim vrlinama…i manama. Do sada…. videću šta donose neki njegovi drugi filmovi.

Na skali od (1-6) ocena: 4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.