The Mentalist (2007-2015)

Ko je Red John ?

Ovaj tekst je nastao kombinacijom nekoliko starih tekstova što mu odmah daje pečat genijalnosti i pre svega originalnosti.

Jedan od tih “tekstova” su bulažnjenja našeg dragog (ali ne baš i normalnog) saradnika DeHičkoka izneta na jednom forumu, prilično davno. Bilo je u to doba (2013) kada su svi u međunarodnoj javnosti sa nestrpljenjem čekali da saznaju ko je Red John. Oni koji pojma nemaju ko je Red John a pogotovo šta je to Mentalista,neka slobodno preskoče te redove…jer su prepuni spojlera. Ali pre toga, evo razumnih reči našed drugog (i ne baš dragog) saradnika Gimitrija

“U nedelju 24.11.2013,  kažu, Patrik Džejn će konačno razrešiti misteriju koja ga je    proganjala deset godina (a nas gledaoce ipak manje više podnošljivih pet godina). Konačno će se susreti sa svojim krvolokom Red John-om, manijakom koji mu je ubio suprugu i ćerku … i kažu, u nedelju  će mu definitivno presuditi. Jer, nedelja i svi ste tu …

Inače, za većinu vas koji ne pratite ovu seriju, samo kratko objašnjenje o čemu se ovde radi. The Mentalist je prilično uspešna i zabavna kombinacija Šerlok Holmsa i Dr. Housa (ma koliko to suludo zvučilo je je sam Hous već varijacija na Holmsa) i proceduralnih krimi serija koji dominiraju američkim tv ekranima.

 Patrik Džejn, bivši lažni vidovnjak, nakon pokolja svoje porodice od strane ozloglašenog serijskog ubice Red Johna, pridružuje se CBI timu (da dobro ste pročitali, nije FBI ) kao savetnik. 

Ovaj (izmišljeni) California Bureaou  of Investigation uvek istražuje zapetljane, zamršene i zakukuljene zločine. Bez dovitljivosti našeg heroja, i njegovih super moći opažanja i procenjivanja ljudskog ponašanja,  CBI nema šanse  da raspetlja, raskukulji i razmrsi slučaj. 

Ipak, lepo je videti dobri stari logičko-detektivski način rešavanja ubistava umesto tehnoloških, hladnih i kompjutersko sertifikovanih rej ban forezničara koje nam je nametnuo CSI (CGI) (i slični produkti).

I tako, u nedelju ćemo doznati ko je Red John. Na osnovu krajnje liste od sedam osumnjičenih deluje da će samo razrešenje biti antiklimaktično ali možda nam scenaristi i tvorac serije Bruno Heller prirede ipak pozitivno iznenađenje. Sačekajmo tu nedelju.

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

a sada, halucinacije DeHičkoka a nakon što je odgledao epizodu sa Red Johnom...kliknite na stranu br. 2
DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.