The Mentalist (2007-2015)

Ko je Red John ?

“U ovakvim tipskim serijama koje se zasnivaju na nasleđu Agate Kristi i Konana Dojla ne postoji veća uvreda za gledaoce nego onda kada otkriju da sve ono što su mislili da je bitno za razrešenje misterije puj pike ne važi.

‘Ajd nekako mogu i da  razumem onaj nesrećni Lost što je imao onakav razočaravajući kraj u vezi rešenja glavnih tajni jer ta serija je ipak imala i taj drugi (za neke mnogo bitniji) narativni sloj vezan za bogatstvo (u smislu broja) i raznovrsnost karaktera tj. likova na ostrvu koji su tokom serijala pretrpeli mnoge transformacije i metamorfoze.

Ali…


U Mentalistu je uvek bila poenta i srž svake epizode  dedukcijsko (logički) način na koji je Patrik Džejn rešavao problem.
U Mentalistu nema niti je ikada bilo razvoja likova…svi su uvek bili isti, Patrik (gotovo uvek u istom odelu bez kravate) kao najpametniji i svi ostali  dovoljno glupi da nikada sami ne otkriju ubicu.
 Ali to nije mana ove serije jer je to i osnova ovakvog (detektivskog who dunnit ) žanra.

Sad nakon kraja sage o Red Johnu, mogu razumeti razočaranje gledalaca (i mene samog) kada je definitivno postalo jasno da nijedan trag tokom pet godina serijala nije bio bitan i ne uklapa se u profil i sliku o Red Johnu koju su nam scenaristi (Heler) pružali tokom tih pet sezona.

1. Kako je moguce da RJ (Red John) na kraju bude neki lik koji se pojavio samo jednom u prvih pet sezona i nekoliko puta u ovoj tekućoj ?
2. Čemu ono ‘He is mar’ ?(ako znate na šta mislim)
3. Kakve veze ima sa kultom Visualize i kako je Malkom MekDauel toliko znao o RJ kada sam RJ tvrdi da niko ne zna njegov identitet ?
4. Kako je RJ saznao za listu od sedam osumnjičenih ?
5. Zbog čega ludi serijski ubica ima potrebu da osniva nekakav tajni savez korumpiranih policajaca i zbog čega oni imaju potrebu da imaju njega za vođu ?
6. Zasto je Kirkland ubio onog lika u bolnici ako mu je vec bila misija da uhvati RJ a taj lik mu je mogao otkriti identitet RJ ?
7. Kako je golub preziveo najmanje pola sata potere i kako je moguće da pomoćnik RJ prilikom pretresa Patrika Dzejna (PJ) pronađe pištolj ali ne i goluba ?
8. I najvažnije pitanje, kako je moguće da je za sređivanje RJ dovoljno samo pustiti goluba na njega (u svakom smislu)

Te daleke 2013 godine ova epizoda se pojavila online i pre zvanične premijere, doduše u ne baš sjajnom obliku ali sasvim dovoljnom za gledanje
Ako i dalje želite da vidite ko je Red John kliknite na stranu br. 3
DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.