Short Circuit aka Kratki spoj (1986)

Stoj Džoni, stoj, ne budi lud....

Džoni 5 je super robot a film o njemu je još bolji. E sad, kada sam vam rekao da je “Short Circuit” dobar da vam kažem nešto i o njegovom režiseru John Badham-u.

John Badham je u sredini, a ovu dvojcu drugih verujem da znate i iz filmova koji nisu Stakeout.

Postoje ljubitelji filma koji još uvek, pre glumaca,radnje i žanra, pogledaju koji režiser/režiserka stoji iza njega. Oduvek sam tako činio i mada shvatam da u današnje doba od toga ima slabe vajde (sve su ređi autori koji u američkom komercijalnom filmu mogu imati neko svoje Ja) i dalje prvo to gledam.

Badham nikada nije bio dovoljno priznat za svoj rad ( možda jer nije pisao i scenarije) ali iza njega stoji stvarno pregršt izuzetno zabavnih (i komercijalnih) filmova koji su (uglavnom) imali uvek dve zajedničke stvari. Dobru akciju i humor.

Gledali ste valjda, bar neki od njegovih bisera, poput “Ratnih igara“, “Plavog groma” ili “The Hard Way” ?

https://youtu.be/op5FxEs1aR0
“Groznica subotnje večeri” John Badham 1977 (njegov drugi film)

I onaj andrenalinski triler sa Džoni Depom i Kristofer Vokenom iz 1995 godine je svakako vredan pažnje. Pogledajte “Nick of Time“.

Steve Gutenberg glumi naučnika koji je razvio seriju robota za vojsku. Naoružani su i opasni. Jedne noći udari grom al’ ne u koprive već u laboratoriju. Strujni udar “oživeće” robota broj 5 koji će pobeći u beli svet i početi da otkriva sve njegove čari.

Broj 5 će završiti u domaćinstvu mlade Stephanie (Ally Sheedy) a tada film, neskriveno, kreće u smeru omaža “E.T. vanzemaljca“. I to nije ništa loše ako se čini na ovako zabavan način.

Na sreću, scenario tandema S. S. Wilson i Brent Maddock (ovo im je praktično debi), se ne zaustavlja samo na omažu već fino nadograđuje i njega kao i osnovni “frankeštajnovski” koncept, pretvarujući robota broj 5 (koji se još uvek ne zove Džoni) u jedan od najubedljivijih i najdražih stvorenja veštačke inteligencije iz osamdesetih godina.

Koliko uopšte filmskih robota možete da se setite ? I sa “Star wars” serijalom u toj, odabranoj, vrsti mali im je broj.

Ukoliko ste gledali ovaj film nekada davno, nemojte ništa brinuti. Sasvim je preživeo “sud vremena” i jedanko je zabavan kao i tada. Negde sam čitao kako mu neki zameraju stereotipsko predstavljanje “manjina”. Kako je mogao Fisher Stevens da gumi Indijca Ben Jabituya (naučnog asistenta i verovatno, pored Džonija 5, i najdražeg lika iz ovog filma) ? Sramota je što su mu stavljali “braon” lice i što je govorio onakvim akcentom ?

Da vam kažem pravo… NE SERITE. (da oproste deca)

Iza filma je stajala podružnica studija Columbia, TriStar. I mada on i dalje formalno postoji, nije to više taj TriStar.

Nedostaje mi ovaj krilati konj

Na skali od (1-6) ocena: 4

p.s. dve godine kasnije snimljen je nastavak. I nije neki…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.