El caminante aka The Traveler (1979)

Đavoli nas zovu da im stavimo krila...

Oni koji su malo dublje zagazili u Euro trash kinematografiju verovatno su negde naletili na lik i delo Paul Naschy. Naschy, koji je filmove koje je režirao potpisivao svojim pravim imenom Jacinto Molina, je bio španski glumac, scenarista i režiser koji je najveću popularnost stekao u serijalu filmova o El Hombre Lobo što, ako niste znali, na španskom označava osobu obolelu od likantropije tj. prokletstva vukodlaka.

Ovde Naschy nije vukodlak već otelotvorenje (u pravom smislu) đavola.

Đavolu je dosadno pa odluči da vidi kako živi narod i da se malo istovremeno zabavi. Otelotvoren u vidu Leonarda on pohodi zemlju (srednji vek) i svakome koga sretne donosi ogromnu nesreću a sebi dobro raspoloženje.

Đavolu je svejedno da li je pred njim pripadnik običnog puka u sirotinjskoj odori ili neki vlastelin u raskošnoj odeći. Bitno je da je svako od njih grešan, na ovaj ili onaj način, i da ne može da odoli iskušenju.

“El Caminante” je crnohumorna priča na tragu mnogo boljeg i svakako čuvenijeg “The Decameron“-a (po delu Bokačija a u režiji Pazolinija). Od njega baštini mozaični stil pripovedanja, erotiku i vremensku estetiku.

Neorigalnost i eksploatacija (u svakom smislu) je i inače glavna karakteristika euro trash-a te je “El caminante” perfektan primer.

Ako je glavni razlog što će te odvojiti slobodno vreme za ovaj film poster sa donje slike, moram vam odmah reći da je ovde erotika prilično svedena, bez nekih eksplicitnih scena, i osim nekoliko fino izdvajanih ženskih tela, nećete se ovde baš toga nagledati.

Ono što izdvaja ovaj film od nekih drugih je doslednost Naschy, tj. njegovog lika, u zlodelu koje čini. Mada ovo jeste crno humorna priča u pojedinim trenucima stvarno ćete osećati iskrenu bol i sažaljenje za sudbine nekih nesrećnih likova sa ekrana koji i iz najboljih ali i očajničkih namera bivaju iskorišćeni i prevareni od ovog nepatvoreno zlog bića.

Naschy uživa u svakom momentu i njegova uloga je možda i najsnažniji adut za gledanje ovog filma. Retko kada će te videti ovakvo zlo ovako šarmantno prikazano na ekranu.

Naschy u kritici društva i lažnog morala ne bira mete i na tapetu su mu i crkva i država, i prost narod i vajna elita…

Kraj filma ne donosi katarzu ili nešto slično tome ali, bez spojlera, samo ću reći da svako ovde dobija po zasluzi.

Zbog svega toga sledi i ova ocena…

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.