Tutti i colori del buio aka All the Colors of the Dark (1972)

Draga moja Fenech, batali te sekte i samo se tuširaj...


Režiser: Sergio Martino


Glume:   Edwige Fenech

                     George Hilton

                      Nieves Navarro

                      Ivan Rassimov

O čemu se ovde radi: 

 Nakon traumatične saobraćajne nesreće mlada Jane (Edwige Fenech) pati od nesanice i noćnih mora. Kada se misteriozne i strašne stvari počinju dešavati i tokom dana ni Jane (a ni mi gledaoci) nismo više sigurni šta je java a šta san.

Ključna reč iz naziva filma:


Tutti

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 kult

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Edwige Fenech. Mogao bih ovu glumicu da gledam (kako se tušira) u bilo kom filmu. Praznik za oči. U stvari, ako se dobro sećam u svim filmovima sa čudesnom Edwige bila je ta jedna njena scena (tuširanja)

Šta je dobro u ovom filmu ?


Sergio Martino.  Mada su prethodni njegovi filmovi koje sam ovde recenzirao (Morte sospetta di una minorenne aka The Suspicious Death of a Minor (1975) i Torso (1973)) nesumnjivo bolji od  “All the Colors of the Dark” i ovde, u pojedinim scenama, Martino uspeva da donese tenziju i da kreira neke veoma zanimljive akcione scene (njegova upotreba totala i kadrova “odozgo” je gotovo savršena). 

 Svako ko krene u giallo istraživanje ne može zaobići radove Sergia Martina tako da možete biti sigurni da ćemo i ovde uskoro recenzirati još neke, interesantnije, filmove. 

Šta je još dobro u filmu ?


Edwige Fenech a bome i Nieves Navarro 

Šta je loše u ovom filmu ?


Glavna mana gotovo svakog giallo filma je scenario, a tako je i ovde. Besmislenost zapleta je ovde toliko besmislena da ni pored najbolje volje ne mogu da zanemarim toliko nelogičnosti u ovom ipak u snu san filmu. Ovde ni tuširanje ne pomaže.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Ne postoji zajednička scena tuširanja Edwige Fenech  i Nieves Navarro 

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Naravno. Već sam naveo neke Martinove

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da

Vredi li ovo gledati ?


Ako volite Edwige Fenech, da. Ako ste baš zaglibili u giallo, opet da. Ukoliko vas interesuju samo reprezantitivni i najbolji giallo filmovi onda definitivno ne. 

Zaključak za kraj:

Mada ovaj film ne spada u standardne i generičke giallo filmove ipak je u pitanju jedno prosečno i slabo pamtljivo delo. Nema ovde napr. genijalne muzike Goblina ili Ennio Moriconea, nema nekih upečatljivih scena. Ipak film ima dobru atmosferu i povremeno je zabavan za gledanje. Zato mali plusić na kraju… 



Na skali od (1-6) ocena: 2 + 

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.