Upgrade (2018)

Kažu da planiraju TV seriju kao nastavak filma.

Negde pročitah (nakon gledanja) da je “Upgrade” Leigh Whannell-a (The Invisible Man aka Nevidljivi čovek (2020)) film na koji bi bili ponosni Karpenter i Kamerun (John Carpenter/James Cameron). Mislim da ta misao (ako volite dela pomenutih autora) i najbolje opisuje esenciju efekta koji će vas prožeti tokom i nakon gledanja. Čuo sam već da je “Upgrade” dobar ali nisam mogao ni pomisliti da je ovako dobar.

U bliskoj budućnosti, električni pametni automobili su zamenili vozače, policijski dronovi kontrolišu zakon i red, a džinovske korporacije (kao i danas) vladaju svetom.

Naš junak je Grey (Logan Marshall-Green iz The Invitation (2015)), majstor starinskog kova koji sređuje klasične benziske automobile. U srećnom je braku, upravo treba da isporuči auto jednom ekscentričnom milijarderu Erinu (glumi ga veoma dobro mladi australijski glumac Harrison Gilbertson). Na put kreće sa suprugom (koja radi u Erinovoj konkurentskoj kompaniji ).

Tamo će im Erin predstaviti STEM, revolucionarni produkt veštačke inteligencije, u obliku čipa i veličine bubašvabe, za koji Erin smatra da će promeniti svet.

Na povratku kući, dešava se kobna tragedija koja će zauvek promeniti živote svih uključenih. Mislim na preživele.

Grey završava u bolnici (nije Grey’s Anatomy), nepokretan i bez volje za životom. U “pomoć” pristiže STEM a poboljšanje/upgrade koji će doživeti pomoći će mu da otkrije krivce odgovorne za tragediju.

Generalno, Whannell u “Upgrade” nam nije prikazao ništa novo. Svet koji gledamo viđali smo u drugim sličnim cyberpunk filmovima, sam zaplet koristi mnoštvo poznatih motiva, ali način na koji nam je sve to spakovao i predstavio neodoljivo je uzbudljiv.

Kada krene akcija ona je i efektna i brutalna. Istovremeno, priča je dovoljno inteligentna a zanimljivi prekreti su tempirani upravo tamo gde i treba da budu.

Sama završnica donosi neke (ne)očekivane odgovore i dovoljno je ubedljiva da tek nakon odjavne špice počnemo da razmišljamo o apsurdnosti pojedinih rešenja.

Kada sam saznao da je čitav film snimljen za tek nekih 3 miliona dolara, nisam mogao verovati da je samo toliko utrošeno u ovu SF distopiju. Jedan od najboljih Bumhouse produkcija poslednjih godina svakako zaslužuje i vašu pažnju.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.