Free Guy aka Glavni heroj (2021)

Definitivno film gotovo savršeno skrojen za jednu lepu porodičnu zabavu...

“Glavni heroj” ima dovoljno aduta za svojih stotinak minuta da vam ga, drage volje, mogu preporučiti… ako nećete sada u bioskopu onda svakako narednih meseci kada se pojavi online pogledajte ovu prilično zabavnu akcionu komediju.

Shawn Levy (Night at the Museum (2006)) je režiser ove priče koja je, bazično, rip off onog simpatičnog (Diznijevog) crtaća “Razbijač Ralf”, koji je za razliku od Ralfa i njegove nostalgične “Donkey Kong” avanture, ovde umiksana sa savremеnim igricama poput Grand Theft Auto (GTA) i napr. Fortnite.

Glavni junak je Guy (Ryan Reynolds), sporedni lik iz popularne video igrice “Free City”, jedan od onih veštačkih kompjuterskih generisanih stvorenja koje slobodno mlatite i ubijate dok se šetate gradom u GTA.

Kada Guy “oživi” tako što se zaljubi u avatar pravog igrača (tj. igračice koju glumi Jodie Comer koju napr. znate iz Killing Eve aka Ubiti Iv (2018-?) Sezona 1) i prestane da se ponaša u skladu sa scenarijom (programskim kodom), u stvarnom (našem) svetu Guy postaje izuzetno popularan (jer naravno svi twitch/youtube streameri strimuju njegove avanture (mora da je Vuk Karadžić ponosan na ovu moju jezičku kombinaciju ” twitch/youtube streameri strimuju).

Naravno, “Free Guy” mora imati glavnog negativca, ovde oličenog u izuzetno šarmantnoj interpretaciji (kada mu improvizacija upali a često pali) Taika Waititi-ija (Hunt for the Wilderpeople aka Lov na divljake (2016)), vlasnika moćne softverske kompanije koja je kreirala (ili ukrala?) ovu igricu.

Shawn Levy je drugi sa desne (gornje) strane ako gledate, kao u mangama, od desno do levo. Ostale prepoznajte sami…

I da vas ne gnjavim više sa samim zapletom koji je najmanje bitan (ali ne u smislu da je loš).

Mada, kao što rekoh, nije uopšte originalan, “Free Guy” uspeva da sve te, pozajmljene, stvari veoma zabavno iskoristi i da kreira puno veoma efektnih komičnih akcionih momenata. Onoliko koliko možete da mu oprostite ovu krađu/pozajmicu toliko će te i uživati u njemu… u stvari… klinci/gejmeri sigurno će veoma,veoma voleti ovaj film.

A i za nas matorce ima dovoljno “koski” koje ćemo sa uživanjem “zagristi” (btw. njeno ime je Camille Kostek ako neko pita).

Ako ništa drugo, samo zbog one jedne, kratke, scene u kojoj je Dizni konačno na najbolji mogući način iskoristio i avanzovao gomilu popularnih brendova koje je poslednjih godina pokupovao, “Glavni heroj” zaslužuje bar jednu ocenu više…

O manama…nećemo sada….a verovatno i nikada….

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.