No Time to Die aka Nije vreme za umiranje (2021)

Na kraju odjavne špice piše ono standardno: James Bond će se vratiti... Da li uopšte ima potrebe da se vraća ?

001 (siže)

“No Time to Die” započinje nekoliko nedelja nakon što je Bond bacio značku i odvezao se u smiraj dana sa svojom dragom Madeleine. U stvari…lažem.

Sam početak je ekranizacija događaja iz detinjstva koje nam je ispričala Madeleine u “Spektri“.

Sećate se kako je naučila da barata pištoljem i spasila ćaleta od ubice kada je bila mala ? E pa…ne seća se ni Madeleine…jer, u stvari, i nije baš tako bilo kako nam je ispričala pre šest godina… (Madeleine nije mogla znati te 2015 godine šta će napisati scenaristi nekoliko godina kasnije)

Jeste ih napao ubica, po imenu Lyutsifer Safin (Rami The Little Things aka Male stvari (2021) Malek), ali napao je mamu i nju… Da vam sad prepričavam šta se tačno desilo neću, jer to je jedna od boljih sekvenci u filmu.

Nakon nje prebacujemo se u “sadašnjost” u kome pratimo Bonda i njegovu ljubu kako uživaju na odmoru u Italiji.

Taman u gradiću (Matero) gde je sahranjena voljena Vesper. A tamo…na njenom grobu…čeka ga Spektra

Režiser Cary Joji Fukunaga sa svojom glumicom…desno je glumičin tata.

Opet sledi jedna visoko adrenalinska scena koja je sasvim moguće i najbolja u čitavom filmu i koju ste sigurno (delimično) videli u nekom trejleru…

Potom, ako se dobro sećam, konačno puštaju uvodnu špicu, ovog puta sa (o)tužnom pesmom Billi Elish a nakon nje skačemo u novu sadašnjost…pet godina kasnije.

Bond živi na Jamajci, odmara i lovi ribe (mislim na prave ribe) sve dok ga drugar iz CIA, Feliks, ne angažuje da mu pomogne da na Kubi “preuzmu” jednog odbeglog naučnika.

002 (novo)

Lashana Lynch je novi agent 007. Oni koji su se bojali da je ovo bio nekakav “woke” potez i da će ona zameniti našeg Bonda, verujte mi…neće.

Lashana Lynch kao Nomi

Nomi je ovde funkcionalno relativno dobro iskorišćena. Njen lik jeste dobio oznaku 007 ali nju je morao da neko preuzme u MI-6 kada se Bond “penzionisao”. Opet, niti je nešto zanimljiva niti su joj dali posebno pamtljive replike u filmu…te je…kao što napisah….funkcionalna i nimalo harizmatična.

Novi je i režiser koji je, konačno, zamenio Mendesa nakon dva filma. Cary Joji Fukunaga (True Detective (2014-?) prva sezona) nažalost ne uspeva da donese i neku novu energiju i njegov režiserski rad bi nazvao samo korektnim.

003 (pesma)

Billie Eilish…pa…peva

004 (tehnikalije)

Sniman je na sledećim lokacijama:

Italy(Matera), Jamaica, Norway (Nittedal),Faroe Islands, London

Vozni park:

Aston Martin DB5, Aston Martin V8 Vantage,Aston Martin DBS Superleggera,New Land Rover Defender,Jaguar XF,Range Rover Sport,Toyota Land Cruiser Prado J90,Triumph Scrambler,Aston Martin Valhalla

Scenario:

Hvala Bogu, scenariste Johna Logana nema ovde. To je već automatski ocena više. Neal Purvis i Robert Wade su opet najzaslužniji za scenario, malo je tu pomagao i Fukunaga, a kažu da je komičarka Phoebe Waller-Bridge (scenaristkinja zabavne prve sezone Killing Eve aka Ubiti Iv (2018-?) Sezona 1) dovedena da ubaci malo duhovite šege..i da doradi ženske likove.

Ne znam… te šege nema puno a i nije neka…jedino što sam primetio jeste da ovde Daniel Craig baš glumi…ono…brblja i brblja…

Da li su to njegove strahovite ljubavne izjave koje kao da je pisala naša Mirjam (mada, grešim dušu, ona bi ih napisala bolje) ili su to oni “dubokoumni” razgovori/monolozi sa negativcima u filmu, ali svakako, neko jeste napisao ovu definitivno najpričljiviju ulogu James Bonda u istoriji ove franšize.

005 (staro)

Ovo je zvanično 25 po redu film iz serijala o agentu 007. Budžet mu je iznosio oko $250–301  miliona, što uključuje i troškove odlaganja premijere. Ako se sećate, "No Time to Die"  je bio prvi film kome je pomerena premijera zbog ovog nesresćnog Kovida. Trenutna zarada mu iznosi oko 326 miliona i nije se baš proslavio u Americi prošlog vikenda kada je debitovao u bioskopima.

Ralph Fiennes,Ben Whishaw,Naomie Harris,Christoph Waltz,Jeffrey Wright su samo neki od glumaca koji se vraćaju u ovom poslednjem Craigovom James Bond filmu.

006 (od ljubavi do mržnje)

Glavni negativac:

Lyutsifer Safin kojeg ne baš ubedljivo glumi Rami Malek je jedan od onih klasičnih, prosečnih, Bondovih neprijatelja…ni luk jeli ni luk mirisali (isključujem to mirisanje ako imaju koronu). Ako ništa drugo barem ne nervira.

Njegova motivacija je dosta nejasna, glavno oružje mu je jezik (voli mnogo da priča) i nekakav nanobot virus kojim hoće da pobije pola čovečanstva.

Vlasnik je Ostrva cveća ali ne onog u Boka Kotorskom zalivu.

Bond devojka:

je ista kao iz prošlog filma. Ćerka je Mr. White i žena koja čuva tajnu. Da je tu tajnu odmah saopštila svom ljubljenom Jamesu film bi umesto 163 minuta trajao 30…

U bre… te žene i te njihove tajne….

Na sreću imamo i još jednu Bond devojku.

Preslatka Ana de Armas (El Internado Laguna Negra aka INTERNAT (2007-2010)) ovde je još slađa (ako je to ikako moguće) i čitav taj segment sa njom i akcijom na Kubi apsolutno je najzabavniji deo “Nije vreme za umiranje”.

Kakav bi ovaj film bio filmčina da je imao više takvih segmenata.

Nažalost, zabava će utihnuti u drugoj polovini i na površinu će ponovo izroniti (u filmu i bukvalno) onaj dobro poznati mrzovoljni Craigov Bond. Onaj koji NE voli da bude agent 007.

007 (zaključak)

Ta dugogodišnja želja će mu se i na kraju filma ispuniti. Kada odgledate taj završetak bićete, verujem, bar za trenutak u čudu.

Opet, takav završetak je sasvim normalan za ovakvog James Bonda kojeg je Craig portretisao punih 15 godina. Nekada smo gledali Bonda jer smo svi želeli da budemo kao Bond… a sada gledamo Craiga koji sve vreme ne želi da bude Bond (ako se sećate, napustio je svoj posao još u “Kazino rojalu“), te mi završnica, za divno čudo, i nije ostavila neki gorak ukus…više je bio bez-ukusan… i umesto katarze doživeo sam antiklimaks…

Verujem ipak da su neki doživeli i orgazam…

Na James Bond skali od (1-5) ocena: 3-

p.s. ovom recenzijom smo zaokružili mini pregled svih James Bondova Daniel Craiga. Ako vas interesuje šta mislimo (kako volim da sebi govorim Vi) o njima link je ovde. Preporuka za čitanje je svakako “Spectre“. Kažem za čitanje…ne i za gledanje…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.