Unsane (2018)

Ono kada je format važniji od sadržaja...

Sawyer Valentini (Claire Foy) je, relativno, mlada žena koja ima raznorazne standardne probleme, kakve današnja mladež može imati. Posao (upravo je pronašla novi, u banci, koji smatra idealnim), muškarci (zbog problema koje je imala sa nekakvim progoniteljem ne ume da ostvari emotivnu/fizičku vezu sa novim momcima), grad (preselila se u ovaj, novi, upravo zbog tog progonitelja kako ćemo ubrzo saznati).

[my_movie_db id=467660]

Nakon jednog, manjeg, incidenta sa muškarcem kojeg je tek upoznala, odlučuje da potraži specijalističku pomoć/savet u lokalnoj psihiatrijskoj bolnici. Nakon ragovara, potpisuje papir koji su joj “podmentnuli” i ne znajući da je time pristala da je zadrže na posmatranju nedelju dana.

Da li je Saweyer stvarno luda ili je neko skovao zaveru da je upravo zadrži protiv njene volje u ovoj ‘instituciji’ pitanje je kojim ćete se baviti jedno polovinu filma. Njena paranoja još više dolazi do izražaja kada optuži medicinskog brata (što vam je isto što i sestra) da je upravo on taj progonitelj i da se u bolnici lažno predstavlja. Da li je ona stvarno paranoična ?

Ponavljam, saznaćete negde već oko polovine filma.

Ako se pitate zašto su gornje slike iz filma ovako pomalo “čudne”, kao da su napr. snimljene iPhone-om, odgovor je veoma prost. Jeste, upravo su i sniimljene iPhone-om i slavni režiser Steven Soderbergh (Logan Lucky (2017)) se u ovom filmu najviše i sa tim “igrao”.

Zaboravi priču i likove, njihove motive i perpsektive. Najbitnije je ova fora da sam sve snimio iPhone-om (iPhone 7 Plus in 4K sa app FiLMiC Pro). Mada Soderbergh, ovog puta, nije i scenarista svakako je najodogovorniji što se ovaj film, naročito u svojoj drugoj polovini, kada više i nema nekakve misterije, raspada po svim šavovima i gotovo je negledljiv.

Pa bilo snimljen iPhoneom ili standardnim filmskim kamerama…

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.