The Shop Around the Corner aka Tražim sreću tražim ljubav (1940)

Tražim srodnu dušu...

The Shop Around the Corner” je klasik romantične komedije iza kojeg stoje nekoliko aktera koji su tih godina bili u top formi. James Stewart (Destry Rides Again (1939)) i Margaret Sullavan ispred kamere a Ernst Lubitsch iza nje uz pomoć Ben Hecht koji je bio saradnik (nepotpisan) na scenariju. Sva ova prethodna navedena imena su filmske gromade o kojima možemo napisati gomile eseja o njihovom uticaju u doba “zlatnog Holivuda” ali i ukupne američke (a samim tim i svetske) kinematografije.

Ali, neću vas gnjaviti istorijom, o njima najbolje govore njihova dela te se nadam da ćete, kada pogledate ovaj film, probati da pronađete još više informacija i pogledate još mnoge druge filmove… osim naravno ako ne mislite da su crno beli filmovi….glupost i smaranje. Mada…sve mi se čini da je novim generacijama sve to…. na “s”…a drugo slovo u toj reči na “s” ne mora biti “m”…može i “sr”.

Nešto slično kao što će ispasti i ovaj tekst (ako već nije) ali…šta se tu može…nisam baš u dobrom raspoloženju.

Elem, priča je smeštena u Budimpeštu i prati jednu “prodavnicu iza ugla” tačnije grupicu zaposlenih i njenog vlasnika.

Najbolji radnik u prodavnici Alfred Kralik (James Stewart) nema baš puno sreće u ljubavi pa tu “sreću” pokušava da pronađe putem lokalnog novinskog oglasnika pomoću kojeg je upoznao svoju “srodnu dušu” sa kojom sada razmenjuje pisma. Negde u to vreme, mlada i poletna Klara Novak ( Margaret Sullavan ) uspeva da dobije posao u prodavnici i sa Alfredom, od početka, nije baš u dobrim odnosima i oni međusobno razmenjuju različite dijaloške “žaoke”.

I Klara, kao i Alfred, ima prijatelja za dopisivanje koij je, po svemu što ona zna, prava srodna duša. Naravno, ne morate pretpostavljati jer jeste tako, upravo se Klara i Alfred međusobno dopisiju, dok se u stvarnosti (i realnosti) “mrze”.

Ako vam je ovaj zaplet malo poznat to je verovatno zbog toga što ste gledali onaj, okej ali ništa više od toga, rimejk iz 1998 godine.

“The Shop Around the Corner” započinje relativno sporo i u maniru koji bi ste možda i mogli očekivati od filmova snimljenih 1940 godine (jer jednostavno niste gledali mnogo filmova iz tog perioda) ali, verujte mi, kada stvari počnu da se zahuktavaju, naročito od trenutka kada Klara i Alfred sa svojim “dopisnim” prijateljima dogovore susret uživo, ovo postaje urnebesna komedija.

Gledajući sada ovu priču ekranizovanu, ponavljam, 1940 godine ne može se čovek a ne zapitati u čemu je problem sa današnjim filmovima ? Lik kojeg tumači Margaret Sullavan, Klara, je jedna samosvojna i harizmatična ženska osoba, koja je ovde (te daleke 1940 godine) sasvim ravnopravna sa muškarcima…da ne kažem, a moram, emancipovana.

U stvari, slobodno možemo reći da je Klara i apsolutno dominantna u tim dijalоškim doskočicama i razmenama i ne bi ja ovom scenariju ništa menjao ili dodavao…ovo je aktuelno i smešno i sada a bilo je i tada.

I ne samo da je “The Shop Around the Corner” i dalje veoma duhovit film već me je na par mesta pošteno iznenadio načinom na koji je vodio i razrešio par zanimljivih podzapleta.

Gledajte dobre filmove ljudi…toliko dobrih filmova je snimljeno u proteklih 100 godina da vam neće biti dovoljan jedan život da ih sve odgledate. Nije bitno kada su snimljeni, da li su crni ili beli, da li su iz Amerike ili Rusije, Japana ili Avganistana…

Na skali od (1-6) ocena: 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.