Blindspotting (2018)

2020 je krenula spin off televizijska serija koja prati jednog od (sporednih) likova iz ovog filma. Pre mesec dana najavili su da će snimati i drugu sezonu

Collin Hoskins (Daveed Diggs) izlazi (uslovno) iz zatvora nakon što je odslužio veći deo kazne zbog nanošenja teških telesnih povreda. Pronalazi posao kao radnik u firmi za prevoz nameštaja (prilikom selidbi). U istoj kompaniji radi njegova bivša devojka Val ali takođe i njegov najbolji prijatelj (još iz detinjstva) Miles Turner (Rafael Casal) sa kojim zajedno vozi ture.

I dok zemaljski dani teku a Collin odbrojava dane na uslovnoj kazni, “Blindspotting” nas prebacuje u poslednja tri dana pred istek uslovne slobode. Sve vreme Collin mora živeti u apartmanu zgrade u kojoj su inače smešteni svi osuđenici na uslovnoj, svake večeri mora da se javlja svom oficiru za uslovnu kaznu koji je istovremeno i upravnikte zgrade i ne sme napuštati opštinu na kojoj je prijavljen. Van svog apartmana može biti samo u određenom vremenskom intervalu i ne sme ga napuštati tokom noći.

Svaka greška, svaki pogrešan postupak u predstojeća 72 sata, koliko mu je ostalo do slobode, može Collina vratiti pravo u zatvor. Upravo te prve večeri (od poslednje tri) vraćajući kamion u firmu, na jednoj raskrsnici, dok čeka da se upali zeleno svetlo, Collin prisustvuje nemilom incidentu u kome policijac (belac) u jurnjavi za prestupnikom (crnac) puca i nanosi mu smrtonosne potvrde. Ubijeni je bio nenaoružan i okrenut leđima (jer je bežao dok su mu vikali “stani ili pucam”)

Šta uraditi u takvoj situaciji ? Da li odabrati istinu i svedočiti o onome što si video ili se praviti lud i slep jer je velika verovatnoća da ćeš upravo ti, a ne policajac, završiti u zatvoru ?

To jeste dilema pred kojom se nađe Collin ali to i nije centralni motiv ovog filma. Ono što je u fokusu je prijateljstvo dvojce drugara iz detinjstva i pitanje da li je stvarno moguće ostati veran prijatelj nekome ko svojim nekontrolisanim potezima ne ugrožava samo sebe već i sve one oko njega.

Za film koji počne kao gotovo bezazlena dramska komedija moram priznati da me je put kojim nas počne voditi negde od polovine prilično (i pozitivno) iznenadio.

Kada shvatimo da više nema šale i da se oblak prave opasnosti spustio nad naše junake “Blindspotting” postaje izuzetno napeta i snažna psihološka drama.

Daveed Diggs i Rafael Casal ne samo da tumače glavne uloge već su napisali i scenario i zajednički potpisali režiju. I to su, u pojedinim trenucima, obavili stvarno maestralno.

Kao što Collina hvata hladni znoj dok korača mračnim ulicama ne znajući da li će sledeća policijska patrola okončati njegovu slobodu hladan znoj obliva i naše dlanove dok gledamo pravu ljudsku dramu koja nije nekakva fantazmagorija scenariste već realnost koja se možda odvija negde drugde upravo u tom trenutku

Malo filmova uspeva da vas ovako uspešni prebaci pravo u “kožu svog junaka” i da vas natera da svet gledate njegovim očima. Svaka čast momci ! Što bi rekli Ameri Thumbs Up !

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.