Dark Places (1973)

There is more than death waiting for you in Dark Places.

Iz današnje perspektive glumačka postava ove (sa pravom) zaboravljene horor (duh) priče beše izuzetno zanimljiva. Glavnog junaka, čoveka koji na “neobičan” način postaje vlasnik starog oronulog imanja, nakon što mu ga, na mrtvačkoj postelji, prethodni vlasnik ostavi u amanet, glumi Robert Hardy.

I dok za Hardyija verovatno i niste “čuli” podršku mu ovde pružaju Christopher Lee (Horror Express aka Pánico en el Transiberiano aka Voz užasa (1972)) (lokalni doktor), Joan Collins (doktorova sestra), Herbert Lom (radoznali komšija), danas, kao što rekoh “super postava” a tada, te 1973g., “B” glumci koje ste standardno mogli da angažujete za projekte ovakvog tipa. Plus tu je i Jane Birkin.

Najbolja stvar u vezi ovog filma je ovaj njegov poster

Na tom imanju, tj. u toj polusrušenoj kući, navodno je vlasnik (koji je završio u ludnici nakon što mu je nestala porodica, supruga i deca) sakrio blago/pare i svi, ta trojka (ako računamo brata i sestru kao jedno a ne računamo Birkin) na ovaj ili onaj način pokušava da se dokopa tog blaga.

I kada već pominjem trojku, lik Joane Collins (Fear in the Night (1972)) je takav kakav bi ste samo mogli poželeti…ako ste nasledili propalu kuću a i muškarac ste. Naime, ona se dobrovoljno javlja i preuzima posao čistačice, kuvarice, domaćice a po potrebi osplužuje “naslednika” i u krevetu. Naravno, njeni motivi su čisto materijalistički i njen cilj je pre svega plemenit. Kako da pronađe novac i pomogne samoj sebi.

Kao što vidite, kopija koju sam gledao nije baš u dobrom stanju ali sasvim sam siguran da mi utisak ne bi bio ništa bolji da su je remasterizovali.

Jednostavno, ovaj film pati od puno logičko logističkih gluposti, pre svega od one osnovne: “Zbog čega su čekali da dođe novi vlasnik da bi svi započeli tu potragu za blagom ako je već prethodni (vlasnik) već dugo vremena bio na lečenju i njegovo imanje na izvolte?”

Joan Collins je ovde uglavnom uvek zakopčana do grla bez obzira na lik kojeg tumači

Režija Don Sharpa je korektna ali krajnji utisak je da ova priča (naročito kada se raščisti u kom smeru ovo stvarno ide tj. kog horor tipa je ovaj film) i nije zaslužila da bude ispričana.

Ako su svi uključeni akteri bili i isplaćeni onako kako su se dogovorili onda i za njih nije neka šteta. Šteta će samo biti za vas ako ipak odlučite da ga pogledate….

Na skali od (1-6) ocena: 2

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.