Old aka Stari (2021)

Na skriveno te vodim mesto....

Iz nekog razloga ovaj, poslednji, film starog švindlera Shyamalana (Servant (2019-?)) koji, inače po svom starom Hičkok običaju, i ovde glumi malecnu ulogu (taksista), mnogi iskreno mrze. Neki ga proglašavaju i najgorim koji su pogledali prošle godine.

Drugima je odao utisak kao na ovoj slici

Ja neću ovde da ga branim ali, ako ga i ne smatram naročito interesantnim i značajnim delom vrednim gledanja, svakako, ne samo da nije najgori iz 2021 već nije ni najgori iz Shyamalanove filmografije (The Visit (2015))…pri tome, malopre linkovani “Visit” jeste bolji.

Grupa turista na letovanju iz snova, po preporuci menadžera hotela, odlaze u posetu lokaciji iz Bajagine pesme

Na skriveno te vodim mesto
Između planina i mora

Tamo će otkriti da se sa ove skrivene plaže ne može otići kada poželite i, što je još gore, kao što sam naziv filma kaže, na njoj, na tom parčetu rajske obale, neumitno i veoma brzo se stari…

Sati se za posetioce ovog mesta pretvaraju u godine i oni sa užasom shvataju da, neće doživeti sledeće jutro jer će za tih 24 sata proći gotovo 50 ljudskih godina

Ako je jedna ljudska godina sedam psećih možete i sami zamisliti koliki je baksuz ovaj simpatični lajavac kada je završio na ovom mestu

[imdb]tt10954652[/imdb]

Svakao da su glumačka ostvarenja u “Old”-u, blago rečeno, čudna. Gomila dobrih glumaca ovde, barem na prvi pogled, glumi katastrofalno. Naročito to mislim na Vicky Krieps (Phantom Thread (2017)) kojoj engleski jezik nije maternji te joj svakako nimalo nije pomoglo način na koji, inače standardno, M. Night Shyamalan struktuira dijaloge u svojim filmovima (time što su njegove konstrukcije rečenica “konfuzno precizne” tako što pokušava da te i replikama izbaci iz zone komfora na koji smo, kao gledaoci, navikli… ).

Ovog puta mu to i nije baš uspelo te samo kod retkih karaktera ova (jezička) fora uspeva. Možda je tome samom kriva i čitava postavka filma koja se zasniva na jedinstvenoj lokaciji na kojoj se dešavaju miseriozna dešavanja i koja više odgovara jednoj (zanimljivoj) epizodi “Zone Sumraka” ili napr. “Black Mirror” nego filmu koji traje, za ovu priču svakako dugih, 108 minuta.

Ono što ja mislim da je dobro a što mu većina inače najviše zamera jeste sama završnica. Navikli smo da Šlajmaranović ima “spektakulrane” preokrete na samom kraju filma ali ovde ide i korak dalje i to korak (barem po mom mišljenju) u dobrom smeru.

Naime, ne samo da će Shyamalan otkriti šta se krije iza ove misterije (koji su razlozi brzog starenja tj. šta je, u stvari, to) već će nam pružiti kompletan epilog i on, ma koliko suštinski, naivno besmisleni, pruža mnogo više zadovoljstva nego napr. završnica filma “Glass (2019)” koja, na jedan indirektni način, ima sličan rasplet.

Na skali od (1-6) ocena: 3-/2+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.