Everything Everywhere All at Once aka Sve u isto vreme (2022)

Pogledati sve čim pre a potom konzumirati bar jednom godišnje...

Koliko vidim, a sudeći po samo jednoj projekciji dnevno u Cineplexx Ušću, najbolji američki film koji sam pogledao u poslednjih par godina samo što nije završio svoje dvonedeljno bivstvovanje u našim bioskopima.

Prilično smela izjava na početku teksta ali i ako, realno, nisam pogledao mnogo USA filmova snimljenih proteklih godina ne sećam se da me je neki ovoliko impresionirao.

napomena: naglasak je na američkoj produkciji

U središtu ove, u svakom pogledu, vanvremenske priče je Evelyn Wang (predivna Michelle Yeoh) vlasnica perionice veša koja pokušava nekako da se izbori sa nagomilanim dugovima, bračnim problemima (njenog muža glumi Ke Huy Quan (The Goonies (1985)), poreskim zavrzlamama (poreskog inspektora glumi Jamie Lee Curtis ), porodičnim turbulencijama (u poseti iz Kine je njen ostareli otac kome je potrebno organizovati rođendansku žurku a njena ćerka je uporna da upravo na njoj predstavi svome dedi svoju devojku)…itd…itd…

Rekli bi prilično standardni događaji u našim tegobnim životima.

A onda, negde od dvadesetog minuta (mada i do tada ima naznaka da se nešto čudno dešava u životu Evelyn) kreće ludilo.

Pošto sam ja, u suštini, dobar čovek neću vam ništa više otkriti osim da Evelin postaje centar multiuniverzumske zapetljancije u kojoj se neće naći samo u opasnosti čitav univerzum(i) već i njena kompletna porodica.

Duo Daniels (Daniel “Dan” Kwan i Daniel Scheinert) su odgovorni (u potpunosti) za ovaj rolekoster neverovatnih dešavanja koji će vam (publici) adrenalinski upumpati koktel totalno suprotnih osećanja…od smeha do suza i nazad…

Retki su filmovi koji uspeju da uzburkaju emocije ovom vašem “kritičaru”. Mnogo je mator i previše ciničan. Pa opet… kada se pojavi ovakvo jedinstveno “čudo” koje, kada bi ga prepričavao, realno, ne bi “smelo” da bude ovako dobro i zabavno, onda moram da skinem kapu (koju ne nosim).

Bravo Daniels ! Bravo Michelle Yeoh! Bravo Ke Huy Quan ! Bravo svima !!! Jedva čekam da ga ponovo pogledam i uživam u nekim detaljima koji su mi promakli.

Ako bi sa nečim ovo ipak pokušao da poredim onda bi to bilo, zapišite, “Neobičan miks najboljih delova serije Legion (ona sa Dan Stevensom), filmova Matrix i “Život je lep” koji vraća veru u američki film a globalno u porodicu kao osnovu ćeliju našeg društva…”

Na skali od (1-6) ocena: 5+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.