Black Adam aka Crni Adam (2022)

Naravno da u filmu imaju čuveni Kebin hit "U crno obojeno u meni je sve..."

Nisam vam ja prava publika za ovaj film. Neko dete bi trebalo da ga oceni…i da ga gleda. Njemu bi se verovatno mnogo više svidelo. Šareno je, svetluca, puno i puca… jer…deca su to…

Kada porastu možda će naučiti da nije zlato sve što sija…niti je narodna….milicija.

A opet, ima nekih filmova koje sam gledao i voleo kao klinac a i dalje ih veoma volim. Na primer, Supermen…ali onaj sa Kristoferom Rivom. Danas, kada guglate (jel’ se tako kaže na srpskom?) Superman iskoči vam ovo čudo:

Nove generacije….nove vrednosti….mi matori pojma nemama šta su dobri filmovi…zar ne ?

A da bi ste dobili ovo morate ipak da pored reči Superman ubacite i Christopher Reeve

Od sveg tog novog DC univerzuma pogledao sam samo neke “sporedne” filmove, poput prošlogodišnjeg Odreda samoubica ( The Suicide Squad aka Odred otpisanih-nova misija (2021)) ili onu Čudesnu ženu (Wonder Woman aka Čudesna žena (2017)).

Tu je, pokazaće se najbitniji što se tiče “Crnog Adama”, i Šazam (Shazam! (2019))

Naime, heroj/šampion imaginarnog grada-države Kahndaq, Teth-Adam (Dwayne Johnson) dobija svoje super moći kada izgovori reč Šazam (onaj čarobnjak iz filma Šazam pojavljuje se i ovde). Prvih petnaestak minuta provodimo u prošlosti ovog grada a potom se prebacujemo u sadašnjost.

Nekakva zloglasna korporacija Intergang je okupirala Kahndaq a njegove stanovnike učinila pravim robovima koji moraju da rade u rudnicima i kopaju retki mineral Eternium koji se može naći samo ovde i ima izuzetnu moć.

Lokalni “pokret otpora” sticajem okolnosti vraća iz mrtvih nekadašnjeg heroja Adama ali on, barem na početku, i nije zainteresovan da se bori za slobodu svog naroda.

Tu su i nekakvi novi/stari likovi iz Justice League koji pokušavaju da obuzdaju Adamovu smrtonosnu moć jer za njih on, barem na početku, predstavlja potencijalno oružje za masovno uništenje čovečanstva koje potrebno čim pre “eliminisati”.

“Black Adam” se sastoji iz niza bum/tras uglavnom animiranih sekvenci u kojima se samo povremeno pojavi iskra istinskog šmeka jednog harizmatičnog glumca kao što je Dwayne “Stena” Johnson. Toliko toga na velikom ekranu je delo specijalnih efekata i kompjuterski nacrtano da svi ovi likovi pa i Blek Stena (shvatate, Blek a Stena…ha ha…ha…šta…molim…vi ste oni mlađi koji nisu čitali strip o Velikom Bleku koji je Blek (crni) i Stena….?) služe samo da popune 120 minuta uglavnom dosadnjikave priče koja nema ništa pametno da nam kaže, što je očekivano, ali nažalost i ne mnogo zabavno.

[imdb]tt6443346[/imdb]

Jedino što mi je bilo stvarno zabavno tokom gledanja ovog filma je što sam sve vreme video sasvim jasnu parabolu sa našom nesrećnom zemljom u kojoj je Intergang Rio Tinto a Eternium Litijum…posle sam skapirao da u toj našoj paraboli nema na vidiku nikog ko bi mogao biti Crni Adam…

te mi je sve postalo mnogo, mnogo manje zabavno…

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

https://youtu.be/J8jmmKpgQe4
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.