Obračun – BVIZ Arhiva br. 10

Na jedan kvadratni metar može stati 4 marinca u letnjoj punoj ratnoj opremi ili 2,5 u zimskoj.( podaci dobijeni i malo aranžirani (reč demonstrant zamenjen sa marincem) od republičkog SUP-e).
Epizoda originalno objavljena u januaru 2000 godine na yu.humor.vic i na nekim drugim usenet newsgroup-ama

 “Obračun” je jedna od onih epizoda u kojoj se praktično ne dešava ništa (sem nekoliko akcionsko-obračunskih scena). Em, što u njoj Bozza nije baš nešto raspoložen, em što on u njoj i nije Bozza Vampir iz Zemuna.

Pošto smo, kao što već znate, nekoliko epizoda ranije prešli na dokumentarističko-veritističku strukturu serijala bili smo primorani da “Obračun” emitujemo baš onako kako se odigrao. Zato, u ovoj epizodi nema humorističkih pasaža, oštrih dosetki, vrckastog dijaloga, nadmudrivanja i nad_eba_anja, nema čak ni Dileje,  sve se svodi na čistu akciju (u stilu Žan Brus Van Stivena) ali, i to se moralo jednom desiti…na sreću,odmah posle osme sledila je i deveta epizoda… To što je napr. posle desete sledila 15 epizoda a posle nje i drugi ciklus je sasvim druga priča…


a ako ste propustili prošlu epizodu evo linka
1999 običan student neobičnog beogradskog univerziteta Božidar Drakulić igrom sudbine postaje superEROj Bozza Vampir iz Zemuna. Do 2002 uz svog pomoćnika, pratioca i sidekick-a psa Dileju postaje stah i trepet za sve bezobraznike ovog i onog sveta. 2002 nestaje bez traga da bi konačno 2011 godina bila godina njegovog povratka..sve dok opet nije nestao…bez traga…

Bozza, Vampir iz Zemuna

——————————-

23.1.2000.

Bela soba

———-

 Metalna vrata se otvoriše i u prostoriju stupi Dr Schlog.  

–    ” Dozvolite da vam predstavim novog, boljeg i pre roka dovršenog Bozzu. “

Majkl i Džordž klimnuše glavom. Za Schlogom, u sobu zakorači Bozza.

–    ” Ko si ti ?”, upita Majkl.

–    ” Ja sam Bozza, američki vampir iz Zemuna. “, odsečno odgovori Bozza.

–    ” Koji je tvoj osnovni zadatak ?”

–    ” Da štitim američki narod od svih neprijateljskih raspoloženih neprijatelja.”

–    ” Ali…?”

–    ” Da. Pošto Amerikanaca ima puno a ja sam sam, da bi efikasnije obavljao svoju misiju moje delovanje moram usredsrediti na manji broj Amerikanaca. Moram štititi..titi…titi…titititititi….!”

–    ” Dr. Schlog, preduzmite nešto. ”         

Schlog lupi Bozzu po glavi

–    ” ….štititi predstavnike američkog naroda, a to su američki političari.”

–    ” I dalje?”

–    ” Zbog toga što i političara ima previše vi će te mi Džordž i Majkl reći kome od njih treba posebna zaštita.”

–    ” Tako je Bozzo. Vreme je za tvoj prvi zadatak.”

 

epizoda 8:

“Obračun”

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

——————–

Vašington,

Bela kuća

———————

Nečujno prođe pored prozora. Prizor koje je ugledao kroz sivu prozirnu zavesu nije ga nimalo iznenadio a ni uzbudio. Predsednik Vilijam K., zavaljen u crnu kožnu fotelju je preko crvenog telefona s’nekim glasno razgovarao. 

Otkopčane pantalone su mu visile ispod kolena a sekretarica Džejn Njusak je na kolenima obavljala svoje važne ( za predsednika pa samim tim i za naciju) sekretarsko pušačke dužnosti. Mala ružičasta lampa u uglu je svojom svetlošću davala ovom događaju romantičan velur. 

Sneg koji je padao proteklih sati poče lagano da prerasta u kišu. Još jedna pasija noć u Vašingtonu, reko bi Dileja kad bi ga neko to pitao i kada bi znao da govori.

*

  Klint Kostner, šef telohranitelja predsednika, sedeo je u susednoj prostoriji za računarom i slagao pasijans. Povremeno bi bacao pogled na vrata koja su vodila do ovalnog kabineta. Džejn je unutra bila već dobrih petnaestak minuta i Klint ju je  svakog trenutka  očekivao.

U hodniku je vladala paklena vrućina. Koliko se samo puta i sam predsednik žalio da ovi iz kućnog komunalnog previše greju. 

Zbog toga Klinta Kostnera nije nimalo čudilo što je povremeno zaticao svoga predsednika samo u donjem vešu, naročito u ovim kasnim večernjim satima. 

Pošto Klint, kao šef telohranitelja, nije mogao sebi dozvoliti takav luksuz, ustade, priđe prozoru i otvori ga. Svež, ledeno hladni vazduh zapljusnu mu lice.

 ” Sada pada prokleta kiša. ” pomisli u sebi i vrati se za računar. I ne primeti kako mu jedna prilika brzo proleti iza ramena.    

*

Lako je neprimećeno prošao pored zanetog predsednika i njegove sekretarice. Dok je ulazio u tajni prolaz do lifta A-5 ču iza sebe.      

 –    ” Ah.”     

  –    ” Eh (špric).”    

   –    ” Mmmmm”      

 –    ” Džejn zahvaljujem na dobro obavljenom poslu. Kupio sam ti ponovo novu haljinu. Da li ti se sviđa?”      

 –    ” Divna je, gospodine predsedniče. Želite li kao i obično da je odmah obučem ?”     

  –    ” Naravno. Staru haljinu ćeš ostaviti ovde da bi je kasnije uništio. Garantujem ti da je to najbolji način za uklanjenje fleka. “

REKLAME:

———-

4590 metara ispod zemlje,

super-tajne

odaje

 ————–

    Lift se posle 10 minuta zaustavi. Stupi  u polumračni hodnik. Hodnik beše dugačak 20-ak metara i pravolinijski se prostiraše od  početka pa do kraja. Na suprotnom kraju od početka nalazila su se čelična hrastova vrata. Ne dodirujući pod lepršavo krenu ka njima. U sebi je zviždukao  pesmu koju je neposredno čuo pred svoj daleki put.

   –  “…dolari, funte…la,la…dinari, marke…meni vire….gili,gili !!!”

Neko je glasno pevao ovu groznu pesmu. Dok su se, za njim, zatvarala čelična hrastova vrata začuo je taj rapavi vokal. Ako kažemo da je nivo interpretacije ove pesme bio čak gori i od originala možete zamisliti kako se osećao u ovoj malenoj 6×7 sobi. 

U uglu, za mesinganim stolom sedeo je pevač.

–    ” Slobodno sedite, gospodine Kardalu.”, progovori pevač, ” ili da vas nazovem vašim pravim imenom… Drakula!”

Munja zapara nebo (što niko od prisutnih nije mogao da primeti jer su bili duboko ispod zemlje).

–    ” O pa to je Bozza, ili da vas nazovem vašim pravim imenom….Bozza.”

———

obračun

————-

–    ” Nisam vas očekivao u ovom kraju sveta, Bozzo. Mislio sam da ste vi lokalno patriotski usmeren vampir. “

 –    ” Ne znam o čemu govorite grofe Drakula. Sasvim je logično da budem ovde jer ja sam američki Vampir iz Zemuna. “

–    ” O Bozzo, Srbine, šta se to dešava sa tobom. Šta su ti to uradili ?”

–    ” Prestanite sa provokacijama. Ja sam Amerikanac, Amerikanac u (iz) Zemunu(a). Pripremite se da umrete.”

 –    ” Bozzo, mi nismo nikad bili u prijateljskim odnosima, štaviše uvek smo bili neprijatelji. Vi ste se okrenuli protiv naše rase, protiv moje dece. Ipak, ranije sam gajio izvesno poštovanje prema vašim idiotskim idealima. Bili ste glupan, ali glupan sa dušom.

Sada…sada ste postali samo još jedan od produkata holivudsko američke fabrike lažnog, kiš(č) glamura. Kada bi ste samo znali koga sad branite. O, kad bi ste samo znali…”

  —————dramska pauza—————

    –    ”    Svejedno je sada, danas, večeras. U svakom slučaju biće mi manje žao da vas ubijem. Posle vas i ON dolazi na red. ON koji je moju dragu    zauvek odveo. I za kraj, Bozzo. Ja ne mogu da umrem. Ja sam već mrtav!!!!” prodere se Drakula i skoči na Bozzu.

Iako je Bozza očekivao ovaj napad ne ukloni se dovoljno brzo  pa ga Drakuline oštre kandže zahvatiše po temenu. Šubara mu pade na zemlju a iz rane na glavi poče da kaplja krv.

 Miris krvi još više razjari grofa. Njegovo lice sada je već poprimilo pravi čudovišni oblik. Zelenožute oči imale su demonski sjaj.

Bozza ga je gledao. Osećao je tanak mlaz tople krvi koja mu se slivala niz obraz. Udaljen od Drakule tek par koraka postajao je svestan ogromne moći svoga protivnika. Poče da ga obuzima strah. Mislio je da nikada više neće imati taj osećaj. A onda, setivši se svoje misije i osobe koju mora zaštiti, liznu krv i pojuri ka Drakuli.

 –    ” Džeronimo !!!(???) Neću ti dozvoliti da povrediš američkog predsednika !!!”

 Te reči na trenutak zbuniše grofa. To iskoristi Bozza i sjajnim MajGERIJEM obori grofa Drakulu na pod i obuhvati njegov vrat svojim čeličnim prstima.

  –    ” Krrr…khhh…. o čemu ti to trtljaš Bozzo ? Ko želi….khhh,kah.rhhh…da naudi tvom predsedniku ?”, pljunuvši ga u oko Drakula se oslobodi stiska i nogama odbaci Bozzu ka vratima.

Dok je leteo ka čeličnim hrastovim vratima koje se uz strašan tresak urušiše Bozza je vikao:

 –    ” Ne možeš me zbuniti, ti pokvareni Drakulo! Meni su rekli koji je tvoj cilj! Želiš da obezglaviš ovaj narod. Da njegovu najumniju glavu, našeg predsednika Vilijama K. skratiš za istu. Zato ne pokušavaj da svojim jeftinim trikovima ometeš moju mimimimimi.…”

  Srušena vrata  otvoriše pogled ka čitavom hodniku. Ako kažemo da je hodnik bio ispunjen marincima specijalcima neće biti dovoljno. Zato uzmete digitrone i unesite sledeće podatke. Hodnik je dugačak 19 metara, širok 8 metara. Na jedan kvadratni metar može stati 4 marinca u letnjoj punoj ratnoj opremi ili 2,5 u zimskoj.( podaci dobijeni i malo aranžirani (reč demonstrant zamenjen sa marincem) od republičkog SUP-e).

Na čelu marinaca bili su Majkl i Džordž, Džordž je bio iza Majkla.

 –    ” Spremili ste mi klopku gospodo. Znači da ON sigurno nije ovde. Vreme je da se ide.” smireno reče grof Drakula. Lice mu je već dobilo normalni izgled.

–    ” Majkl, brzo preduzmi nešto. Bozza se ponovo zaglavio. “.

 Majkl udari kundakom Bozzu u glavu. Bozza pade na kolena.

–    “… ometeš moju mimmi..misiju. Misiju ? Ko ste vi? Gde sam to ja?” , začuđeno je Bozza gledao u Džordža i Majkla.

–    ” Izgleda da vam je plan propao. Bozzo, ako si ponovo onaj stari biće mi drago da se ponovomo sretnemo. Doduše sledeći put ću te sigurno ubiti. Onda, gospodo do viđenja. Pozdravite NJEGA. ” izgovorivši to Drakula sklopi ruke i nestade. Beličasti dim prostruji prostorijom.

–    ” Vidim da ne želite da mi odgovorite. No, sada i nemam vremena za raspravu. Moj neprijatelj Drakula je upravo pobego. Moram za njim. ćao !!!” reče Bozza, nabi sebi šubaru na glavu i, porušivši sve marince i probivši se superbrzinom kroz zid, nestade.

   –    ” Ti …ti…Ti !!! Majkl, nisam mislio da ga udariš kundakom već rukom, morone. Otišli su…oboje su pobegli. Šta da kažem NJEMU?!! ŠTA !!!?? A tek šta da mu kažem za ovu rupu na zidu dugačku 4591 m. “.

 kraj epizode

Uskoro: 
epizoda 9.
"Povratak u OZ(nu)"

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.