Brodway Melody of 1940 aka Simfonija Brodveja (1940)

Step po step stepovanje...

“Simfonije Brodveja ’40” je četvrti i poslednji u nizu MGM filmova o “svetlostima pozornica” najčuvenije pozorišne ulice na svetu…

Mada nisu u pitanju pravi nastavci svaki od prethodnih filmova kao centralne karaktere imao je izvođače/plesače i naravno Brodvej plus je i Eleanor Powell, u to vreme svakako najveća ženska zvezda mjuzikla, glumila i u prethodna dva filma.

Eleanor Powell

Ovo će biti i prvi i jedini zajednički film Fred Astera i Eleanor Powell i kako se priča nisu se uopšte dobro slagali…ali zato su lepo igrali.

Sama priča je lagano konstruisana oko tandema plesača (i prijatelja), King Shawa (George Murphy) i Johnny Bretta (Fred Aster), koji nastupaju na sceni jednog od mnogobrojnih malih brodvejskih klubova, kada se, u klasičnoj zameni identiteta, King Shawu ukaže prilika da nastupi zajedno sa velikom zvezdom Clare Bennett (Eleanor Powell) koja nastupa u najvećim dvoranama.

Režiser filma je već tada iskusni legendarni Norman Taurog (već dobitnik Oskara) koji će i u narednim godinama režirati filmove u kome će glumiti tadašnje najveće holivudske zvezde (napr. čak 6 filmova sa Džeri Luisem i Din Martinom ili napr. 9 filmova sa Elvis Prislijem) koji je, pretpostavljam, mojoj generaciji najpoznatiji po “Tom Sojeru” kojeg smo gledali svakog letnjeg i zimskog raspusta.

Dok gledamo plesačke tačke glavnih protagonista “Brodway Melody of 1940” imamo priliku da vidimo i nastupe nekih popularnih brodvejskih izvođača jer se u pozadini priče sve vreme odvija i audicija za nove izvođače te dobre segmente filma zauzimaju upravo takve scene.

Za humor je pre svega zaslužan lično čarobnjak iz Oza, Frank Morgan (kojeg ste možda gledali i u The Shop Around the Corner aka Tražim sreću tražim ljubav (1940)) u još jednoj maloj ali genijalnoj ulozi, ovog puta suvlasnika kluba u kojoj nastupa Clare Bennett koji je posao prepustio partneru (vereniku Clare Bennet) je se bavi “audicijama” i izvođenjem “budne od nerca” i mladih dama.

Ako ne volite crno bele filmove ako ne volite mjuzikle ako ne volite Fredi Astera onda definitivno ovaj film nije za vas.

A opet ako ne volite ništa sa gornjeg “spiska” onda suštinski vi ne volite film. Ali okej, niti je ovo esencijalni mjuzikl koji morate pogledati niti je ovo najbolje ostvarenje Fred Astera…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.