Concorde Affaire ’79 (1979)

nemojte koristiti mikrotalasnu u avionu

Negde pred kraj prošle godine napustio nas je italijanski režiser Ruggero Deodato za kojeg, sasvim moguće, niste nikada čuli. Možda ste, doduše, čuli za film “Cannibal Holocaust” (1980) ali pitanje je da li ste ga gledali, tačnije, da li bi ste ikada poželeli da ga pogledate.

Mada će svakako najviše biti upamćen po ovom (u to doba pa i danas) kontraverznom filmu Deodata ne treba vezivati za ovaj “kanibalski” žanr jer je čovek u svojoj karijeri uglavnom radio na raznovrsnim žanrovski eksploatorskim (u svakom smislu) filmovima koji su u tim trenucima bili u trendu.

Jedan od takvih je ovaj tipični euro-treš film snimljen godinu dana ranije (1979) i koji se fino nadovezuje na američki, takođe treš trend filmova katastrofa sa avionskim (i obično upravo Konkord) nesrećama.


https://youtu.be/A_DT8BST4FY
Ovde se nalazi youtube link ka američkom trešu iz 1979 godine pod nazivom "The Concorde...Airport '79" koji je sudeći po svemu sasvim moguće i lošiji od Deodatovog filma ali ne mogu to da tvrdim dok ga ne pogledam

Budžet za “Affare Concorde” (kako mu je originalni italijanski naziv) je bio daleko manji od američkog pandana pa samim i tim nije mogao sebi da priušti neke aktuelne filmske zvezde.

Tu je vremešni Joseph Cotton koji ovde glumi vlasnika konkurentskog avio proizvođača koji organizuje diverziju na Konkordu da bi mu preuzeo poslove na južnoameričkom tržištu. Zanimljivo je da Cotton glumio u “Airport ’77” prethodnom delu u tzv. “Airport” seriji filmova.

Glavnog junaka, istraživačkog novinara koji biva lično upleten u razotkrivanje ove zavere nakon što mu bivša žena javi o “važnoj priči” koju mora da vidi na ostrvu Martinik na kome ona vodi restoran, glumi James Franciscus kojeg možda prepoznajete iz Il gatto a nove code aka The Cat O’ Nine Tails (1971).

Ovaj markantni američki glumac nikada nije postao velika filmska zvezda i svoju karijeru je gradio upravo na B filmovima i TV serijama. Ovde obavlja sasvim solidan posao.

I mada bi ste po nazivu filma i po tome na osnovu kog “trenda” je napravljen očekivalo da će ovo biti tipična priča smeštena većinu vremena u avionu koji se suočava sa katastrofom moram priznati da me je prijatno iznenadio što se sasim avionom, u tom smislu, bavi veoma kratko.

Naime, Konkord koji se nalazio na testnom letu imao je samo pilote i iz nekog razloga jednu stjuardesu (glumi je takođe američka glumica Mimsy Farmer koja je svoju karijeru pre svega izgradila upravo u Evropi u nizu raznih giallo/horor/akcionih treš filmova).

Avion se zbog diverzije ruši pravo u okean blizu ostrva Martinik i ova stjuardesa uspeva da preživi. Međutim odmah biva kidnapovano od ekipe plaćenika koju finansira onaj matori (Joseph Cotton) biznismen.

“Concorde Affaire ’79” je najvećim delom akcioni triler u kojem imamo jurnjave (automobilima),puškaranja (sa pištoljima) i tuče (pesnicama). Ono što je zanimljivo i zbog čega se ovaj film izdvaja jeste se puno scena odvija ispod vode i da ih je Deodato veoma dobro usnimio.

Nije ovo naročito kvalitetan film, ako reč kvalitet i možemo uopšte koristiti u ovom kontekstu, ali ne mogu niti želim da budem oštar prema njemu.

Za ono za šta je bio namenjen da postigne mislim da nimalo ne maši taj cilj. E sad što je meta bila niska nije problem ovog filma već možda nas samih koji uvek težimo ka nečem boljem i većem…što uglavnom i nije pogrešno…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.