Il gatto a nove code aka The Cat O’ Nine Tails (1971)

Ovo nije ni prvi ni poslednji film u giallo epohi u kome je protagonista slep. Da li je možda Dardevil inspirisao ovaj film ?

Režija: Dario Argento 
Glume:   Karl Malden, James Franciscus, Catherine Spaak, Pier Paolo Capponi

O čemu se ovde radi: 

Slep čovek zahvaljujući svom čulu sluha začuje razgovor koji nije smeo. Uskoro se u njegovom kraju dešava i ubistvo u prostorijama farmaceutske kompanije koje dovodi do toga da i sam biva meta pomahnitalog misterioznog ubice. Ili da li je baš sve tako ?)

Ključna reč iz naziva filma:

Gatto

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Podnošljiv ili možda NinaNana

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ovo je drugi iz takozvane životinjske trilogije filmova Daria Argenta. Nakon svog debitanskog filma (The Bird with the Crystal  Plumage) iz 1970 godine, 1971 je snimio još dva filma. Ovaj sa mačkom i njenih devet života ali i četiri muve na sivom somotu (Four Flies on Grey Velvet)

Šta je dobro u ovom filmu ?

Muzika Enia Morikonea. Glavna muzička tema ovog filma je ono što najviše pamtim iz ovog filma. Poslušajte:

Sada znate šta je Ninna Nanna…

Šta je još dobro u filmu ?

Karl Malden

Šta je loše u ovom filmu ?

Najveća mana mu je što je to Arđentov drugi film. Jednostavno, slabiji je od njegovog debitanskog ostvarenja. A opet, kada se poredi sa filmovima iz poslednje faze ovog reditelja “Mačka sa 9 života” je remek delo.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Nema u ovom filmu tolikog loše koliko je sve prosečno. Scenario nije toliko interesantan, nema nekakvih (ne)očekivanih preokreta a sam film je žanrovski daleko više standardan euro trash krimić koji su u to doba štancovani na tone iz evropskih (pre svega italijanskih) studija.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Naravno. Snimljen u doba kada je giallo tek dobijao svoje definitivne konture (a koje mu je i sam Argento postavio u svom prethodnom ostvarenju) danas i previše deluje zastarelo.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Naravno…

Vredi li ovo gledati ?

Naravno. I u ovom filmu imamo, doduše retke, lucidne kadrove genijalnog Argentea.im, plus starinskim, filmovima.

Zaključak za kraj:

Ako se pitate ko je ovaj plavušan sa većine slika odmah ću vam reći. To je u stvari naš pravi glavni junak i zvezda filma reporter Carlo Giordani.Moj blog moja pravila 🙂

.a tu je i fića

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.