Guilt (2019-2023) prve 2 sezone

Jedna od najboljih mini serija poslednjih godina...da je ostala na toj prvoj sezoni.

Ovde ću se pre svega fokusirati na prvu sezonu serije “Guilt” koja je početno i bila zamišljena kao mini serija. Kao celina te 4 epizode upaduju verovatno u nešto najbolje što možete pronaći na malim ekranima poslednjih godina.

Mark Bonnar

Mark Bonnar, kojeg možda prepoznajete iz serije Shetland aka Šetland (2013-?), je Max stariji od (škotske) braće McCall, onaj za koga bi ste rekli da je “pametniji” i definitivno snalažljiviji.

Jake McCall (glumi ga Jamie Sives) je mlađi i “gluplji” ali svakako daleko introvertniji od braće. Zaplet započinje jedne noći kada se McCall-ovi vraćaju sa svadbe i kada, sticajem okolnosti, pregaze (i ubiju) jednog matorca tačno ispred njegove kuće.

Max dolazi na “sjajnu” ideju da mrtvaca jednostavno vrate u kuću i posade u fotelju i da se nadaju da će neko proglasiti da je umro prirodnom smrću a to je tek početak sjajnih ideja koje će ih polako dovesti u situaciju u kojoj im neće samo pretiti (eventualna) kazna zatvara zbog “hit and run” nesreće.

Autor serije Neil Forsyth ne samo da uspeva da nam kreira ubedljive živopisne likove nego apsolutno nema šanse da pogodite gde će ih ova početna “nezgoda” sve dovesti…

Zbog toga vam neću više ni reč reći o događajima koji slede…

Da su ostali samo na toj prvoj sezoni (koja jeste zaokružena priča) “Guilt” bi definitivno bio televijsko remek delo.

Nažalost snimljena je i druga sezona (jesen 2021) a evo upravo, dok pišem ovaj tekst, saznajem da je prošlog meseca emitovana i treća (nove 4 epizode), kako kažu, finalna sezona.

Inače i ta druga sezona nije uopšte loša ali ne može da se meri sa originalnom. U njoj postavka/priča je sasvim drugačije koncipirana (ne smem ništa da vam otkrivam zbog spojlera) i više je u pitanju heist/con (o kako divne srpske reči) serija nego crnohumorna razarajuće precizna studija o ljudskim karakterima i moralu.

Sad kada sam otkrio da postoje još 4 epizode svakako ću ih pogledati kad/tad. Da li ću o njima i pisati ?

Verovatno samo ako zasluže…

Sezona 1: Na skali od (1-5) ocena: 5

Sezona 2: Na skali od (1-5) ocena: 3/3+

UKUPNA OCENA: 4

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.