Lift (2024)

Nekadašnji veoma interesantan režiser F. Gary Gray vraća se na (malo) platno ovim konfecijskim besprizornim heist filmom.

U moru Netflix ponude “Lift” je samo još jedan proizvod bez ukusa i mirisa ali je barem lepo “upakovan”.

Neduhoviti Cyrus (kojeg glumi iz nekog razloga komičar Kevin Hart) je vođa uspešne/internacionalne/multikuturalne i multirasne grupe lopova kojima je specijalnost krađa preskupih umetničkih dela.

Nakon (ne)uspešnog poduhvata u Veneciji dobijaju/nameće im se zadatak od strane Interpola (koji je u ovim Netflix filmovima uglavnom pretvoren u sprdnju…verovatno i sa pravom) da spreče transakciju zlata vrednog 500 miliona dolara kojim će ozloglašeni (ali bez dokaza za hapšenje) biznismen (glumi ga matori Jean Reno) platiti usluge hakerskoj grupi spremnoj da hakuje državne sisteme (poput vodovoda, elektrana ili srpskog EPS-a).

Problem je što to moraju učiniti u vazduhu tj. moraju opljačkati (putnički !??!) avion koji to zlato prevozi u Cirih.

Osim relativno zanimljive glumačke postave koja, uglavnom, i nema šta pametno da radi “Lift” ima nekoliko lepih slika Venecije i nekih drugih prirodnih (i neprirodnih) lepota.

Sve ostalo je prepušteno kompjuterima, da li u vidu ChatGPT-AI scenarija/dijaloga ili u vidu ne baš dobrih CGI efekata koji su korišćeni ne samo u rekreiranju avionskih letova već i u generisanju lažnih lađa na lažnom moru.

Opet (i opet) ovaj moj, takođe generički, tekst ne može a da ne spomene da nam je Netflix uvaljivao i mnogo gore proizvode (a sve zabašurene sa poznatim glumcima) koje su bile i gluplje i…gluplje.

“Lift” barem traje podnošljivih 105 minuta i možete ga, umeto screen saver-a, pustiti da teče na TV dok paralelno radite, nadam se, neke mnogo pametnije stvari.

I nije neka preporuka ali ako baš morate da pogledate nešto veoma sveže (iz 2024 godine) mogli bi ste i znatno gore proći.

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.