Immaculate aka Bezgrešna (2024)

Put kojim se ređe ide...

Sydney Sweeney je “Bezgrešna” u već trećem njenom bioskopskom ostvarenju (Anyone But You aka Samo ne ti (2023) ) u proteklih nekoliko mesci i bez greške mogu reći da je od ta tri filma “Immaculate” i najbolji.

Mlada Sesilija stiže iz Mičigena u zabačeni ali prestižni italijanski manastir na poziv (i odabir) harizmatičnog sveštenika Sal Tedeschi-a (kojeg glumi Profesor tj. Álvaro Morte). Kada je sa 12 godina preživela kliničku smrt (u trajanju od 7 minuta) Sesilija je postala ubeđena da ju je Bog spasio jer ima posebnu misiju za nju.

Možda je njena “misija” donošenje na svet novog “spasioca” jer će se, veoma brzo nakon njenog dolaska u samostan, otkriti Sesilijina trudnoća nastala “bezgrešnim začećem”(Sesilija tvrdi da nije nikada imala seksualne odnose). A možda se nešto mnogo strašnije, opakije i ne baš (sveto)duhovno krije iza zidina ovog mesta (sagrađenog nad španskim katakombama). Odgovore možete dobiti ako pogledate film “Bezgrešna” koji se od danas prikazuje u bioskopima.

Na prvi pogled, “Bezgrešna” pozajmljuje pregršt ideja iz nekih drugih filmova poput “Rozmerine bebe” ili (ikonografski) iz bezbroj varijacija na temu života opatica . Opet, režiser Michael Mohan (uz pomoć scenarija Andrew Lobel-a) uspeva da napravi jedan veoma konzistentan i ubedljiv horor koji od početka pa do samog (nećete verovati koliko beskompromisnog) kraja čvrsto stoji na nogama i tačno zna šta želi (i u kom trenutku) da nam kaže (i prikaže).

Plus, ovaj film traje savršeno primerenih 89 minuta.

Da li zbog niza novih i, blago rečeno, prosečnih horora koje sam odgledao u poslednje vreme (a o kojima ću pisati čim pre) ili zbog relativno niskih očekivanja (imajući u vidu postojeće kritike) ali “Immaculate” me je naprosto oduševio. Sydney Sweeney je ovde odlična, sakralna atmosfera dovoljno jeziva i zlokobna a da ne pređe u grotesku, a završnicu (filma) će te dugo pamtiti i nadam se, sa drugim ljubiteljima horora, i prepričavati.

Jedan od najboljih filmova iz ovogodišnje produkcije (doduše tek smo završili sa prvim tromesečjem).

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1095

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.