Dnevnik gledanja: INTRUDERS S01E01 She Was Provisional

Gledali ste je u "Stranger Things", nećete poverovati gde je pre glumila...

Zgodna stvar sa ovim recikliranjem prošlosti tj. ponovnim objavljivanjem starih tekstova na novom sajtu jeste ta što mogu da koristim ono “Nećete verovati” ili “Bila je muškarac u telu devojčice a onda je…” i slčne imbecilne najave/naslove iz naših medija  (koje me užasno nerviraju) kao fino zezanje. Zat0 nemojte se ljutiti…sve je ovo samo šala… i sprdnja… 🙂

Intruders je serija snimljena specijalno za BBC America. Zasnovana je na istoimenom romanu Michael Marshall Smitha. Kreatora serije  Glen Morgana  znamo najviše po radu na serijima X Files i Millenium

INTRUDERS  S01E01 She Was Provisional

Džon Sim (John Simm). Da se odham razumemo, gledao bih i najveće đubre ako u njemu glumi i Sim. Mada, napr. The Prey, nije (toliko) đubre. A svakako nije ni ova prva epizoda Intrudersa. U stvari, ne sećam se da sam gledao nešto baš loše sa Simom. 

intruders.s01e01 (4)

 Sim je Džek, eks policajac a trenutno pisac, koji sa svojom imućnom suprugom Ejmi (Mira Sorvino) živi u prelepoj kući negde u predgrađu. Iznenada, a nakon poprilično bizarnog ponašanja posle svoje rođendanske zabave, Ejmi, inače uspešna advokatkinja, odlazi na službeni put u Sijetl. “Zovi me samo na mobilni” poručuje svom zabrinutom mužu.

 Ali pre svega ovoga, u prologu, vidimo još jednu rođendansku proslavu. Iz 1990 godine. Čitav taj uvodni deo praćen je muzikom koja više liči na buku i škripanje. Kao da sam čin upada dvojce mračnih tipova u kuću mlade slavljenice u sred noći nije dovoljno jeziv prizor. 

 A jeste… 

 intruders.s01e01 (3)Saznajemo da ta tinejdžerka prolazi kroz nekakav proces transformacije a ova gospoda koja stoje pored njenog kreveta u kojem ona bezbrižno spava pomoći će joj da shvati šta se dešava. Sve se završava samoubistvom.

 Odmah potom selimo se u sadašnjost, kada jedan od te dvojce, mister Šepard (James Frain), predstavljujući se kao FBI agent, upada u drugu kuću i masakrira familiju misterioznog Bilija Andersona (za kojim u poteri).

intruders.s01e01 (1)

A tu je i devojčica Medi, koja je upravo napunila devet godina, koja počinje da prolazi kroz sličan proces.

 I sve ovo se dešava u nekih prvih desetak minuta epizode. I mada, ovako ispričano, verovatno deluje prilično intrigantno iz nekog razloga, na ekranu, Intrudesi nisu ni  efektni ni toliko interesantni.

 Čitava ova početna epizoda ima previše ekspozicije i uvođenje svih tih likova u priču i nije baš najbolje sprovedeno. Kao da sve vreme čekamo da stvari počnu da se stvarno dešavaju. 

 Napr. u ovoj epizodi imamo lik internet podkast  DiDžeja koji u svom kombiju trabunja o smrti porodice Bili Andersona i zaveri koja uključuje nekakvu misterioznu sektu čiji članovi imaju sposobnost da večno žive (jer “laž je da je smrt kraj”) i da se vraćaju, “zauzimajući” tuđa tela. 

 Začudno, ovaj paranoični osobenjak je i najzanimljivij lik u ovoj epizodi. I umesto da duže boravi na ekranu, kao neka vrsta naratora, biva raznesen (poprilično naivno ali veoma surovo) od neumoljivog Šeparda. Zbog čega je on uopšte uvođen u priču kada sve informacije koje nam je otkrio jesu one koje smo doznali i od drugih u ovoj epizodi ?

intruders.s01e01

U međuvremu, Džek otkriva da mu je supruga izgubila telefon (sa porukama poput ove iznad) i da mu je dala poprilično lažne informacije u kom hotelu će odsesti i koji je cilj njenog putovanja. Džek kreće u potragu za njom.

 Prva epizoda “Intruders” nije nimalo savršena. Najviše zamerki imam na tempo. Sa druge strane, John Simm i James Fray (mada u ovoj epizodi nemaju direktan susret) su odlični a sama priča ima dovoljno obećavajućih aspekata za dalje gledanje…doduše, i Extant je obećavao, pa pogledajte kako je ispao…

pozdrav 

DeHičkok

p.s. ubedljivo najgori deo ove epizode desio se nakon njenog završetka. Kada sam video onaj kolaž kadrova kao najavu sledeće epizode pomislih WTF ?… ako stvarno druga epizoda bude onako grozna kako mi izgleda taj “trejler” teško nama (tj. meni)

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.