Twin Peaks 3 (02-16) pred završetak

U noći između nedelje i ponedeljka saznaćemo kuda nas je Linč ovim putem "od žute,crno bele, cigle" odveo...

Ovaj tekst će se pojaviti nekoliko sati pre nego što u finalne dve epizode (koje će biti emitovane red za redom, uprkos neredu) otkrijemo ima li bilo kakvog smisla u gomilu besmisla kojima nas TP guši i istovremeno oduševljava. Palicu prepuštam DeHičkoku i njegovim opservacijama (o prvoj epizodi možete čitati ovde)

“Na gornjoj fotografiji ja sam onaj najmanji, na podu dečak. Ili barem se tako osećam dok gledam ovaj novi Twin Peaks…#

11-08-2017, 11:03:53

” Pogledao sam 6 epizoda (moraću malo da ubrzam tempo ako želim da finale pogledam u real time :) ). Pošto gledam kasno uvece kada svi poležu (a ja na ivici sna) gotovo na svakoj epizodi sam zaspao… ALI… pogledam je sledeće noći do kraja :).


Meni se ovo sviđa… definitivno sam batalio da ga poredim sa starim Twin Peaks-om i prihvatam ovo kao jedan (pre)dugačak  film Dejvida Linča “inspired by Twin Peaks” :) . Jeste ovo sporo ali ni original nije baš pucao od dinamike a u svakoj epizodi ima dovoljno WTF momenata (meni veoma simpatičnih i tipično Linčovskih, poput napr. onog patuljka sa šrafcigerom na kraju šeste epizode ili sam završetak pete epizode sa Kuperom/Dvejnom pored statue kauboja koja mi je, uz Badalamentijevu muziku, bila užasno melanholična (na jedan pozitivan način).


Nemam pojma šta će dalje dešavati i može se ovaj Twin Peaks kritikovati na bezbroj načina ali jednostavno ga ne morate ni gledati. Kao što je original bio revolucionaran u svoje vreme ovaj nije u tom smislu “probijanja TV granica jer se sada svašta emituje na TV” ali jeste u smislu da su jednom umetniku (zajebantu i genijalcu) date odrešene ruke da u 18 epizoda, 18 sati radi šta god poželi…


I kao što je “Mullholand Drive” bio negledljiv tj. neisplativ TV producentima za nekakvu seriju ni ovaj novi Twin Peaks ne bi prošao tu pilot fazu da nije upravo “Twin Peaks”. E, sad svi znaju šta je Linč na kraju napravio od “Bulevara zvezda” a uskoro ću saznati i šta mi (nam) donosi i kraj ovog megalomanskog filma :).”

18-08-2017, 09:38:24

“Uz izuzetne napore (pre svega da ne zaspim jer gledam epizode posle ponoći, kada je mir u kući :) ) stigao i ja do ove poslednje, 14 epizode. Vau… moram priznati da sam se ponovo navukao na Twin Peaks i da gledanje ovih epizoda ima jedno katarzično (i uspavljujuće :) ) dejstvo. Apsolutno razumem one koji ovu turu D. Linča ne mogu da podnesu i kome je ovo užasno (loše). Samo tvrdoglavi i bahati lubitelji linčovske zajebancije bi nastavili da prate ovu seriju nakon one famozne osme epizode.


Pa opet, rekoh, i ponavljam ponovo, uživam u svakom trenutku ove serije a ove poslednje epizode upućuju da nas čeka jedno veliko finale. Ili jedno veliko nista. Svejedno. Čini mi se da je ovo jedina TV serija koju sam gledao a da aspolutno nisam imao pojma šta će se u njoj desiti ne samo globalno u epizodi nego u svakoj od scena koje čine tu epizodu. Obično (uvek) sve te TV produkte možeš strpati u nekakve žanrovsko/proceduralne okvire pa otprlike možeš naslutiti gde put vodi. Ovde, nemaš pojma da li će se scena pretvoriti u nekakav horor ili će biti komedija, ili se apsolutno ništa neće desiti (gledaš pet minuta čistača u nekoj kafani kako mete pod metlom). Igranje sa konvencijama i sa gledačevim očekivanjima meni upravo daju draž gledanje ove, opet ću ponoviti, Linčove vrhunske zajebancije. E sad, to što mu (Linču) dopuštam da me, da prostite, ‘ebe u zdrav mozak, i još uživam u tome, verovatno više govori o meni…nego o Linču… ili možda i ne :)

 

Moja predviđanja za sam kraj:

1. Julie Cruise će morati da se pojavi u ove dve epizode
2. Mislim da smo kraj, ili bar deo kraja, već videli u prvoj epizodi
3. Kuper nece preživeti ali Dagi hoće…

Verujem da ću imati bar 1 od 3 pogotka :)

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.