The Commuter aka Putnik (2018)

Solidna neobavezujuća zabava sa Neeson-om "na šinama"

Napisah juče da od ovakvih Liam Neesona očekujem samo dve stvari. Da budu zabavni i da ne budu (previše) glupi.  „The Commuter“ obe stvari čini na zadovaljavajući način te ako niste i previše zahtevni ovo jeste pravi film za vas. Čak i po ceni da ga pogledate u bioskopu definitivno nećete baciti novac (naročito ako ste uspeli, kao ja,  da ga pogledate u bioskopu Fontana po ceni od 250 din. Već za cineplexx i cenu od 470 din i nisam baš siguran..za tu cenu film stvarno mora biti dobar).

Liam Neeson je bivši policajac a sadašnji agent osiguravajućeg društva. Svaki dan, već deset godina, putuje istom (voznom) linijom do posla i nazad. Sin mu se sprema za koledž, kuća mu je pod hipotekom, a kao „šlag na torti“ upravo dobija otkaz. I tako, dok mu se svet ruši, u vozu mu prilazi žena (Vera Farmiga) koja mu ponudi da odigra jednu igru. Zadatak je, naizgled, jednostavan. Potrebno je da pronađe putnika koji se tu ne uklapa. Od podataka zna samo da ta osoba nosi torbu, da izlazi na poslednjoj stanici i da mu je ime/nadimak Prin. Kao nagrada sledi mu 100 000 dolara ali i saznanje da neće znati koje „posledice“ njegovog postupka će strefiti tog misterioznog Prina.

Osim ove, veoma interesantne početne postavke, sam film počinje i izuzetno dojmljivom montažom kojom nas reditelj (Jaume Collet Serra) uvodi u svet, tvrdoglavog Irca, Michael MacCauley (Liam Neeson).  Protok vremena prikazan u tih par minuta, naravno nije revolucionaran kao ona scena za stolom u Građaninu Kejnu, ali je dovoljno efektan da vam privuče pažnju.

U stvari, nemam nekih većih zamerki na gotovo ceo film. Ovo je solidna, „hičkokovska“  zabava gotovo do samog kraja. Film (a i voz) počne osetno da škripi u samoj završnici jer previše puta očekuju od publike da poveruje u „nemoguće“ stvari, ali ako ste  već na početku uspeli (kao ja) da  isključite lični cinizam i nevericu ka dešavanjima  na platnu i počeli prosto uživati u (Liam Neesonovoj) vožnji, onda vam ni „iskakanje iz šina“ neće predstavljati toliki problem.

Režija: Jaume Collet Serra

Glume: Liam Neeson, Patrick Willson, Vera Farmiga, Sam Neil

Na skali od (1-6) ocena: 3+

 recenzija: Biograf
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.