Collateral (2018)

Ko bi rekao da je isporuka pice profesija opasna po život ?

U klasičnoj sačekuši, usred post Brexit Londona, ukokaju dostavljača pice. Da li je nesrećni Abdullah ubijen jer je kasnio sa isporukama pa ih je (pice) donosio mlake i time iznervirao  misterioznog ubicu ? Da li je ovo (ne)delo ozlojađenog vegetarijanca kome je Abdullah isporučio picu sa kobasicama umesto feferona ? Ili je njegova smrt,  prva u nizu smrti dostavljača pica, ubijenih od strašnog i ozlogašenog serijskog ubice poznatog samo pod nazivom “Pizza Killer” iliti, po naški, Pica Ubica ?

Veoma brzo, tj. već na kraju prve epizode, shvatićemo da kreatora serije, David Hare-a (pozorišnog veterana i scenariste filmova poput “The Hours” i “The Reader“) nije mnogo zanimala sama misterija niti je “Collateral” klasična policijsko detektivska serija. Već na kraju prve epizode, znaćemo ko je ubica, a motivi za ovaj zločin su uglavljeni u trenutno “stanje” britanske nacije, talasa izbeglica, korumpiranih snaga reda (i mira), političke korektnosti i globalizacije. Poprilično je jasno koje je mišljenje Harea Davida na ove teme te nam čak i nekoliko puta, kroz usta svojih protagonista,  te  svoje stavove “nabija” na nos…

Nemam toliko problema sa “politikom” ove serije  kao što imam sa neinventivnim zapletom i nekim postupcima protagonista koji čine neke stvari upravo zbog te “politike”. Ljubiteljima misterije  “Collateral” se neće previše svideti. Ono što je David Hare definitivno odlično odradio jesu  likovi. Ima u ovoj (pre)velikoj galeriji likova dovoljno zanimljivih i živopisnih karaktera (za još 3 serije). Glavna detektivka, trudna Kip Galaspie (neodoljiva Carey Mulligan koja je i sama bila u drugom stanju tokom snimanja serije)  je od početka neko ko vas odmah osvoji  svojom neposrednošću i šarmom. Tu je i “moj” John Sims, za kog odavno rekoh da bih mogao da gledam i kako glumi  “drvo”, ovde u ulozi opozicionog laburiste u čijem distriktu se dešava ubistvo.

Ni ostali glumci nisu loši, naprotiv (prepoznaćete jednog, sad osedelog srednjovečnog muškarca, iz stare komedije “Parovi aka Coupling” ). Ipak, gledajući kompletan zaplet (i rasplet) i glumačku ekipu, krajnji utisak je slabašan. To ne znači da ne bih  voleo da pogledam i neke nove avanture detektivke Kip. Za sada, BBC  nema nameru da pravi nastavak. Sa druge strane, činjenica je da je Netflix preuzeo distribuciju, te uopšte nije nemoguće da pomisle da četiri epizode ipak nisu dovoljne za sve fanove Carey Mulligan… ili John Simm-a.

 

Na skali od (1-5) ocena: 3-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.