The Black Windmill (1974)

The ultimate exercise in controlled terror...e vala svašta...

Kada majoru Tarrant-u (Michael Caine), pripadniku tajne MI6 službe, kidnapuju sina, on će učiniti sve da bi ga spasio. Čak ako to znači da se mora okrenuti protiv svojih nadređenih (Donald Pleasence kao Cedric Harper) .

Tu su i skupoceni dijamanti, špijuni i “krtice”, zgodne plavuše i opaki kriminalci.

Dakle, film sa Majkl Kejnom i Donald Pleasence-om koji je režirao Don Siegel. Na taj “voz” bih se ukrcao bez mnogo razmišljanja…. Kupljeno.

Pa šta je ovde moglo krenuti po zlu pa da ovaj film ne bude dobar kao staro vino ?

Debitantski scenario je, prema svom debitantskom romanu “7 dana za ubistvo” iz 1973 godine, napisao debitant Clive Egleton. U pitanju je pristojna špijunska priča, sa dovoljno zapleta/raspleta, koja je sigurno, na papiru, delovala znatno bolje nego što je finalno ispala.

Problem je što, kako radnja odmiče, sve postaje sve manje i manje zanimljiva i, što je dodatni problem, uverljiva. Iskreno, ne mogu da lociram taj neki momenat, činilac, kada “Crni mlin” postaje ovako mlitav i nimalo uzbudljiv.

Don Siegel nam povremeno, u retkim akcionim scenama potere, jurnjave po metrou ili u Parizu, pokaže da je to onaj Siegel na kojeg smo navikli. Ali većim delom, njegova režija je rutinska, bez poleta i bez “emocija”.

Kada smo kod emocija, takav je i Kejn Majkl. U jednom trenutku, taj nedostatak emocija kod majora Taggart-a nam je objašnjen njegovom obukom/treningom…kao…on je takav… Ali…

Ne pamtim kada sam gledao gospodina Kejna ovako bledog…beživotnog. Znam da je u to doba snimao u proseku po 3 filma godišnje, ali u njegovim očima ovde nema njegove tipične žestine….nema sjaja….

Hajde pogodite ko je ovaj glumac sasvim levo u jednoj od svojih prvih pojava.

Takvi likovi su i ostali. Od negativca (standardno zlokobni John Vernon) preko kolega majora Tarranta, do klinaca koji se ovde pojavljuju na par minuta.

Ipak, ako ništa drugo, “The Black Windmill” je gledljiv triler, doduše, bez mnogo trilera. Uvek je zadovoljstvo gledati raspoloženog Donalda Pleasence-a a i interesantno je videti koliko je nekada bilo lako preći granicu (bar u ovom filmu 🙂 ) Jedino što bih posebno izdvojio jeste filmska muzika Roy Budd-a. Ali, u to doba, ovakvih muzičkih bisera bilo je na tone…

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.