Halloween III: Season of the Witch (1982)

Kada shvatite da ovaj film nije i najgori iz serijala "Noć veštica" biće vam mnogo lakše da ga pogledate....

Red je da prvi put pomenem i producente ovog sada već serijala, Irwin Yablans-a i Moustapha Akkad-a. I dok je Yablans praktično bio idejni incijator prvog i najboljeg dela Akkad je najviše zaslužan što je Majkl Mejers preživeo osamdesete i što smo se mlatili sa njegovim nepočinstvima i tokom devedesetih, pa i početkom 21 veka. Akkad je producirao sve filmove iz Halloween serijala sve do svoje tragične smrti u terorističkom napadu u Jordanu 2005 godine.

Sticajem raznoraznih okolnosti ovaj treći deo sam, ne računajući original, pogledao najviše puta. Nisam ga voleo ni prvi put a pokazalo se da ni ovo nedavno gledanje nije promenilo mnogo u mom razmišljanju…

Ovde nema Michael Myers-a i ako sam mu, sasvim moguće, to najviše zamerao kada sam ga davno gledao, da je ovaj film bio ič dobar to mi ne bi toliko smetalo.

Kada su Karpenter i Debra Hil ipak pristali da se ovaj serijal nastavi nakon što je, jel’te, Myers-a zaginuo na kraju drugog dela, ideja je bila da se napravi tzv. antalogijski tip fimova (aka “Tales from the Crypt“) koji bi imao dve zajedničke konstante. Bio bi horor i dešavao bi se tokom Noći veštica…

Zaplet trećeg dela je prilično ambiciozno besmislen. Film počinje sa jednom noćnom solidno snimljenom horor scenom kada neki tipovi u odelima progone drugog tipa (takođe u odelu ). Ali dok se naš jadničak u bekstvu i ponaša kao (uplašena) osoba od krvi i mesa ima nešto zloslutno, sablasno i veštačko u pojavama ovih nezgodnih likova.

Bilo kako bilo, po scenografiji i nekim reklamama na TV-u vidimo da su ovo dani pred omiljeni američki praznik (za ubijanje).

Žrtva uspeva nekako da se dokopa bolnice i padne u ruke dežurnog doktora Daniela (Tom Atkins) ali avaj ne zadugo. Krvnička ruka čudnog stvorenja koje izgleda kao čovek (a nije doktor) zauvek će ugasiti život u našem, saznaćemo kasnije,nesrećnom vlasniku male prodavnice.

Pre nego što vas upoznam sa nežnom Ellie ćerkom ubijenog, zaboravio sam da vam pomenem najvažniji detalj. Maske…

Ellie-in otac je umro/napadnut dok je držao jednu od ovih maski, na TV-u smo videli reklame za te maske. Mora da su maske užasno važne u ovom filmu pomislih a na tu istu “genijalnu” pomisao dolaze i Daniel i Ellie. Odlučuju da posete gradić Santa Mira (upamtite ovo ime) u kome se nalazi fabrika Silver Shamrock Novelties koja ove maske proizvodi i distribuira širom Amerike.

Nakon dolaska u Santa Mira zaplet postaje čudniji, stvari kreću bizarnim tokom a svima vama koji će te ga tek pogledati prepuštam da otkrijete šta sve čeka naše junake u Santa Mira.

Dešavanja naravno postaju sva gora i gora za Daniela i Ellie ali nažalost i za nas gledaoce. Režiser i scenarista Tommy Lee Wallace u tom trenutku gubi načisto kontrolu nad filmom i sve mane scenarija isplivavaju na površinu…kao ona $ovna u Savi ispod “Beograda na vodi”…

Jednostavno, priča je glupa i postaje sve gluplja. Plus nimalo nije originalna te će čak i površnici poznavaoci SF/horor žanra prepoznati razne (mnogo bolje) uzore. Dodatnu konfuziju unosi činjenica da se originalni scenarista Nigel Kneale (poznat po serijalu o doktoru Quatermass-u) praktično odrekao svog udela u ovom projektu.

Ono što dodatno pogoršava krajnji utisak jeste činjenica da autori ne shvataju koliko im je zaplet besmislen te sve tretiraju na jedan ozbiljan način što možda donosi povremene (veoma retke) efektne momente (specijalni efekti, naročito ona scena iz naslovne slike, su sasvim korektni) ali i gomilu sekvenci na ivici parodije.

Ne pomaže ni to što su glavni karakteri izuzetno antipatični. Naročito mislim na Daniela, a njegov odnos prema ženama i način kako započinje “romansu” sa Ellie, iz današnje perspektive možda deluje i najstrašnije u čitavom filmu.

mala trivija pre krajnje ocene:

Gradić Santa Mira (Kalifornija) je imaginarni geografski pojam prvi put upotrebljen u originalnoj “Invaziji kradljivaca leševa” iz 1956 godine, a nakon “Noći veštica 3” počeo je da se pojavljuje mnogo češće u (američkoj) pop kulturi.

Ellie glumi Stacey Nelkin koja kasnije i nije imala neku zapaženu filmsku i TV karijeru i najviše je poznata po tome što je optuživala Vudi Alena da se sa njom zabavljao dok je bila maloletna (17g.). To i tri braka (jedan sa Barry Bostwick) verovatno je dovelo do toga da je ona sada nekakav “relationship expert”, objavljuje knjige na tu temu a neko vreme je imala i svoj youtube kanal.

Na skali od (1-6) ocena: 2 -*

p.s. u “Noć veštica” serijalu čekaju nas i lošiji filmovi a ovaj je bio barem dovoljno hrabar da pokuša nešto drugačije

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.