Roadkill aka Na udaru (2020)

Piter Lorens je harizmatični političar čiji život se raspada. Bez imalo osećaja krivice i kajanja, on nastavlja da radi u svoju korist, dok drugi pokušavaju da ga sruše.

Nova BBC serija koju možete pogledati kod nas na HBO ima dve zvezde. Prva je, naravno, Hugh Laurie koji je, izgleda, nakon osam godina doktora Hausa odlučio da u svom životu radi samo ono što izistinski voli a da snima samo kada se to uklapa u njegove planove te, osim što sa svojim bendom ima turneje, povremeno nam podari neku mini seriju (The Night Manager aka Noćni menadžer (2016)) ili odglumi neku, značajniju, epizodu u filmu.

Druga zvezda je pisac scenarija i tvorac ove serije David Hare. O njemu sam već nešto više pisao tokom recenzije prethodne njegove, takođe BBC, serije iz 2018 (koja se tada našla na Netflix-u), tako da slobodno “skočite” na taj tekst o Collateral (2018).

Sir David Hare je mnogo cenjeno ime u Britaniji ali ja, pogotovo u njegovim poslednjim delima, i nisam baš nešto uživao.

U “Na udaru”, glavni junak je Peter Laurence, harizmatični političar, poslanik i vladin ministar, koji je upravo dobio tužbu protiv novine koja ga je optužila da je pregovarao sa Amerikancima o privatizaciji NHS. NHS tj. National Health Service (nacionalni zdravstveni sistem) Britanije je uvek aktuelna tema u njihovoj politici i večita tema za gloženje između konzervativaca i laburista.

Glumica Helen McCrory kao premijerka Britanije

S’ tim u vezi, nesumnjivo je da će onima koji pojma nemaju ništa o tome kako funkcioniše politički sistem ove ostrvske, a sada otcepljene (od EU), zemlje, pojedini aspekti serije biti, u najmanju ruku, zbunjujući ako ne i previše dosadni.

Pogled iznutra u funkcionisanje jedne velike partije (ovde je u pitanju Konzervativna) uz fini uvid kako se u ozbiljnim demokratijama odlučuje o ministrima i bira vlada, meni jeste bio zanimljiv. Nisam sad neki vajni ekspert za UK ali, od kada je u Srbiji ubijen politički život i uništen neophodni društveni dijalog, prebacio sam se na praćenje svetske (USA/UK) politike jer tamo, nećete verovati, i dalje, navodno, odlučuju glasači na nekakvim slobodnim izborima kojima prethode zanimljive (a poneki put stvarno spektakularne) političke debate i kampanje.

David Hare onako, tipično britanski, cinično i hladno prikazuje ovaj svet ogrezao u korupciji i trgovanju uticajima (putem kreveta, veza, mita, intriga….svejedno) čiji je idealni predstavnik Peter Laurence koji ne voli da se osvrće za prošlošću a vodi se maksimom da cilj opravdava sredstvo.

Gotovo istovremeno, dok Laurence misli da se izvukao od krivice dobijanjem parnice, sa raznih strana stižu informacije i pojavljuju se osobe koje žele da ga unište. Tako će on, već u toj prvoj (od četiri) epizodi, otkriti da ima odraslu ćerku iz vanbračne veze koja se nalazi u zatvoru, a mi, publika, saznaćemo da se ovom popularnom političaru (koji ima i svoju radijsku emisiju) ne piše baš dobro.

Ljudi u koje veruje i koji za njega rade izgleda da stvarno rade ali za (njegovim) vratom. Kako će i da li će Laurence isplivati iz oluje koje mu se sprema saznaćete ako pogledate kompletnu priču.

Nevolja je što sama priča, čak i meni kome taj politički deo nije bio dosadan, i nije naročito interesanta.

Većina likova su ovde površno oslikani. Hare ne ulazi previše u njihovu suštinu, i mnogi od njih predstavljaju na neki način samo tipskog predstavnika onog što Hare kritikuje. Premijerka prijatne spoljašnosti opsednuta javnim imidžom, njihovi mladi pomoćnici koji su najava još gore generacije koja stiže na vlast, verna supruga koja pristaje na sva vrsta poniženja jer eto nije fino da ne budeš fin, generičke razočarane ćerke, ambiciozne novinarke i još ambiciozniji advokati itd…itd…

Peter Laurence (HUGH LAURIE) – (C) The Forge – Photographer: Nick Wall

Sad kada ovako nabrajam izgleda da David Hare ne voli baš ženski svet jer, u seriji, samo jedan ženski lik je stvarno neko ko će vam osvojiti simpatije.

Ni sa muškima nije ništa bolje ali osim što ih ima mnogo manje, o njima, osim naravno lika Hugh Laurie-a, i ne saznajemo nešto toga previše.

Sve u svemu, okej serija za jedno gledanje, pre svega zbog standardno dobrih glumaca i činjenice da ovaj projekat ima jasnu političku, društvenu poruku koja vam se neće možda svideti.

Plus, ono što me je najviše užasnulo, kada sam odgledao završne kadrove serije, jeste činjenica da sav taj nemoral, korupcija i ljudske slabosti kojima smo svedočili, deluju nevino i nedužno u poređenju sa šljamom koji vlada kod nas…

Na skali od (1-5) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.