Bullet Head aka Poslednji posao (2017)

Paul Soleta je ovaj film posvetio svojoj keruši Moli. Ovde se glavni baja (ker) zove po jednom čuvenom filmskom glumcu...koji je verovatno odbio ulogu koju je, na kraju, dobio Malkovich pa su zato imenovali psa po njemu....

Ova američko bugarsko srpska koprodukcija je životno delo Paul Soleta (producent, scenarista, režiser). Teško da će ikada više u nekom svom ostvarenju imati dva* oskoravca kao nosioce glavnih uloga.

Upravo su ta dvojca (Adrien Brody i John Malkovich) uz Antonia Banderasa bili razlog zbog čega sam (prilično davno) “skinuo” ovaj torrent (samo da razjasnimo, dopisni sam član udruženja Wampirskih Torrent Filmskih Kritičara (WTF..K) koji imaju legalni sporazum sa američkom vladom da mogu da koriste ove online “platforme” sasvim legalno).

Ovo je jednostavna i emotivna priča o tri pljačkaša (nedostaje najmlađi Rory Culkin kao njihov junkie/džanki ortak) koji obave nekakav “posao” i tokom bekstva zaglave u nekoj, naizgled, napuštenoj zgradi.

Pre toga, upoznajemo Antonio Banderasa koji organizuje krvave borbe pasa, i vidimo, kroz pseću vizuru (kakvi su to revolucionarni kadrovi deco moja….), da njegov ljubimac nije dobro prošao tokom poslednje bitke i da mu je namenjena smrtna kazna.

I tako, dok ih, kroz napuštene hodnike i prostorije, progoni izmrcvaljeni i izluđeni pas naši junaci jednom drugom pričaju svoje emotivne priče iz prošlosti o tome kako su voleli pse…i neke druge životinje.

Ovi flešbekovi su suštinski i najinteresantniji delovi filma jer ono što se između tih sekvenci domunđavaju scenarističko dijaloški prilično je mršavo… teško da i ovako dobri glumci mogu da pruže neku “dublju” interpretaciju iz teksta koji im je ponuđen.

Ako ništa drugo, sama priča ne pati od previše gluposti…rekao bih čak i da ih vešto izbegava, pre svega jer je i mesto i trajanje radnje maksimalno svedeno.

*Ako ništa treće...zahvaljujući ovom filmu, "ispravio" sam pogrešno memorisan podatak u vezi John Malkovicha. Naime, bio sam ubeđen da je davne 1984 godine dobio oskara za ulogu u filmu "Mesta u srcu/Places in the Heart" Roberta Bentona koju morate naravski obavezno pogledati ako ne već zbog Malkovicha onda zbog savršene uloge Sally Field...a i film je veoma dobar.

Dakle, samo je Brody ovde oskarovac a Malkovich je, kao i Antonio Banderas, bio, kako ono kažu lepo u reklamama, “Academy Award nominated“…doduše, za razliku od Banderasa, dva puta…

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.