Crimson Peak aka Grimizni vrh (2015)

Mlada žena će otići u kuću od cigle crvene kao krv na vrhu planine: mesto prepuno tajni koje će je proganjati zauvek. Između želje i tame, između misterije i ludila, leži istina iza Krimson Pika.

Filmovi Giljerma del Tora su oduvek bili prava gozba za čulo vida te ni ovog puta, na tom planu, nije omanuo.

A opet, kada sam nedavno konačno pogledao “Crimson Peak” veoma sam se iznenadio kada sam otkrio njegovo ime na početku odjavne špice. Mislim, znao sam da Guillermo del Toro ima veze sa ovim filmom ali bejah ubeđen da je u pitanju samo produkcija poput napr. onog drugog filma sa Jessicom Chastain Mama (2013).

To moje (pogrešno) “mišljenje” beše zasnovano na strahovitom padu koji ovaj film zadesi negde u drugoj polovini kada se radnja premesti u to, vizuelno svakako impresivno, mesto/imanje Allerdale Hall poznatije po imenu “Grimizni vrh” zbog rudnika gline koji se bukvalno nalazi ispod kuće.

Inače, prvi deo filma je veoma dobar. Dok je radnja smeštena u Ameriku, gde upoznajemo našu glavnu junakinju Edith Cushing (Mia Wasikowska) , naslednicu i ćerku imućnog industrijalca Carter Cushing (kojeg glumi Jim Beaver kojeg, nadam se, prepoznajete pre svega po Supernatural (2005-2020) part 1), kojoj tek slede iskušenja, ova gotska horor priča je veoma interesantna.

Raspoloženi Tom Hiddleston (The Night Manager aka Noćni menadžer (2016)) glumi ambicioznog mladića koji pokušava da za svoj, kako smatra, značajan izum za rudarstvo, pronađe investitora i čini mu se da je Carter idealan za to. Društvo mu prati njegova sestra (baronesa) koja je zajedno sa njim pošla na put iz daleke Engleske.

Naravno, između njih dvoje (Edith i barona) zaiskraju iskrice, ali brutalni zločin (impresivna sekvenca) zauvek će promeniti njihove živote.

O tom drugom, lošem, delu filma neću vam reći mnogo….osim…što je maksimalno tupav. Čak u jednom trenutku izgleda da i del Toro shvata besmislenost svega i kaže svima nama “Fuck it!” i ubaci sve svoje aktere u totalno ubrzano ludilo u kojem miksuje giallo i napr. Evil Dead (tj. stil Sam Raimia) koje dovodi do urnebesnog kraja.

Nevolja je što se ta čitava završna sekvenca, ma koliko možda stilizovano zavodljiva, jednostavno ne uklapa u ovu gotsku romantičnu horor dramu za koju se izdavala do pre koji minut.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.