Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

Muž Benoit Blanc-a je Hugh Grant.

Kao što svi znate iz nekog, meni nepoznatog, razloga svi u Holivudu vole Rian Johnson-a ( Brick (2005) ali i Star Wars: Last Jedi (2017)) i Rian voli njih. Čini mi se da je mnogo veći hajp (skraćeno od starosrpske reči hajpovati) pratio ovaj nastavak one simpatične (meni i ne baš toliko) misterije iz 2019. Knives Out aka Nož u leđa (2019).

Dobro, to možda i ne čudi. Moćni Netflix je dao brdo para (450 milona $) prvo da otkupi sva prava (i garantuje 2 nastavka) a zatim je uložio u ovaj film najmanje još 40 miliona $ (kao budžet) i ko zna koliko za promociju.

Plus, veliko parče filma snimao je u Srbiji (Beograd) a svi znamo da to košta puno.

I odmah da vam kažem. “Glass Onion” mi je bio zabavniji od prethodnog filma. Glavni razlog tome je što je i verovatno Rian Johnson ukapirao da i nije baš neki pametni “murder mistery” scenarista te je ovde išao na sigurno. Ovde nema nikakve misterije.

Kada se i konačno desi to ubistvo, negde nakon prvog sata filma (koji traje definitivno predugih 135 minuta) veoma brzo će te skapirati da Rian nema nameru da se nešto previše bavi nekakvom istragom već sledi “ubistveni” (za ritam) twist / preokret u kome se vraćamo u dešavanja iz prošlosti i otkrivamo da sve uopšte nije onako kako smo mislili.

Tačnije, nešto nije onako kako smo mislili. I to vam je “breaking point” ovog filma. Ako vam je o.k. što vas je Rian izigrao tako što vam je, a da niste znali, zavezao ruke i noge i ubacio na teren da igrate fudbalski meč protiv Ronalda, onda će vam se i ovaj film svideti.

Ako ste baš zagriženi ljubitelji dela Agate Kristi i ako ste mislili da je ovo nešto što bi trebalo da liči upavo na to…. jadac.

Opet vam je Rian izmuzao džedaj mleko.

Meni eto to uopšte nije smetalo jer, kao što napisah, znao sam da Rian nema pojma da napiše pametnu misteriju te mi je bilo baš drago što je odustao od toga.

Uživao sam u dobroj međuigri glumaca, bilo mi je drago što je ovo stvarno snimano u Beogradu, bilo je i nekih komičnih situacija koje jesu stvarno bile komične.

Da je i sama završnica nešto bolje osmišljena i da nije ispala ovako tupavo pretenciozna dao bih mu i veću ocenu.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.