Triangle of Sadness aka Trougao tuge (2022)

Kud plovi ovaj brod...

Dobitnik kanske “Zlatne palme” 2022, pa potom proglašen i za najbolji (nek’dašnja nagrada Felix) evropski film za 2022 da bi svoj niz završio sa direktnom nominacijom i za najbolji film, najbolji scenario i najbolju režiju za nagradu Oskar 2022, “Troguao Tuge” autora Ruben Östlund-a je od kritike a i od mnoge publike prihvaćen sa ovacijskim oduševljenjem.

Prava istina je naravno moja.

Ovo je još jedan u nizu aktuelnog trenda filmova/serija/produkata na temu bogataša i njihovih “jadnih patetičnih otužnih” života koje treba ismevati i koje, često, upravo zbog toga kritika uzidže na pijedestal. “Smejte se smej” poručuju nam ” a mi ćemo i dalje da vas drpamo”.

Jer, realno, možda vam i prija da gledate kako su oni glupi ali i dalje smo mi publika, barem većina, “drpano prase” u toj je(b)dnačini.

Zlatko Burić (u sredini) kao ruski tajkun sa balkanskim naglaskom.

“Trougao tuge” je preduga dramska komedija koja, barem u početku, obećava da će biti ipak nešto više od bukvalnog proseravanja (i povraćanja) koji se desi negde krajem druge celine na luksuznoj jahti (sam film je podeljen u tri poglavlja).

Ako su vam te scene (sa gorenje slike) smešne i nakon pet minuta (a one traju znatno duže) verovatno će te više uživati u ovom filmu.

Daleko od toga da je “Trougao tuge” loš film. To što je pretenciozan i ambiciozan sa nekim porukama koje nam Östlund bukvalno nabija na nos ne mora biti mana ako se to radi sa umećem i stilom (a Östlund ima stila)

Mogao je ovo biti i više nego dobar i hrabar produkt da ga je neko ograničio na 100ak minuta. 147 minuta agonije koje trpe naši “junaci” (mada ovde nema junaka) možda nije previše za njih (jer neki od njih zaslužuju i više) ali svakako jeste previše za publiku…

Opet, neki će vam reći da odavno ništa bolje od “Triangle of Sadness” nisu pogledali… što je možda i istina…jer i nemaju neki ukus prilikom izbora onog što gledaju…

Upravo sa prethodnom pretencioznom rečenicom (a mnogi bi rekli i mojim proseravanjem) a sasvim u skladu sa stilom filma završavam i ovaj kratki osvrt na njega.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.