VIRUS(I) part ONE – BVIZ Arhiva br. 3

Vampir iz Zemuna se vraća u Zemun. Kraj 1999 godine doneo je viruse i limune. Ovaj kraj je doneo i jedan pročetak.

Putovanje kroz vreme je nemoguće, kažu neki. Ti nesrećnici verovatno ne žive u našoj prelepoj zemlji. Jer mi, srećnici, kao da opet (pre)živimo u devedesetim prošlog veka. Putovanje u budućnost možda još nije otkriveno ali, fala B(l)ogu, put u prošlost jeste. Sve  je isto kao nekad samo njega nema…ili ga možda i ima. A, vala,  imamo i mobilne fensi telefone. Jedino čega sigurno nema jeste ona…mladost.

Kako smo još prošle godine najavili, samo na VNN (Vampire News Network) emitujemo i eskluzivne snimke sa starih VHS kaseta koje nam je dostavio lično Biograf. U pitanju su epizode koje su premijeru imale pre gotovo 18 godina. Pošto smo mi profesionalna i objektivna televizija koja sve što objavljuje zasniva samo na proverenim informacijama, prilagodili smo epizode današnjem vremenu, izmenili određene delove  a bome i činjenice. Ti dani na preseku 1999/2000 godine i  inače predstavljaju mračni internet period istorije Srbije jer je gotovo nemoguće naći određene (video i novinske) zapise. Zbog toga, sve što sledi se zasniva , pre svega, na kolektivnom i ličnom sećanju (i osećaju) ali i na psihoterapeutskim seansama dr. psiho. Smarića i pacijenta Božidara Drakulića (jer, da podsetimo u premijernoj novoj epizodi koju možete pogledati ovde pojavila se teorija da Bozza Vampir nikada nije ni postojao i da su u pitanju samo iluzije tog dobroćudnog ludaka). Te seanse kombinovane  sa materijalom na VHS (BASF) kasetama provučene kroz naše filtere čine redove koji slede. Uživajte… ili nemojte…

prethodna epizoda<——-

1999 običan student neobičnog beogradskog univerziteta Božidar Drakulić igrom sudbine postaje superEROj Bozza Vampir iz Zemuna. Do 2002 uz svog pomoćnika, pratioca i sidekick-a psa Dileju postaje stah i trepet za sve bezobraznike ovog i onog sveta. 2002 nestaje bez traga da bi konačno 2011 godina bila godina njegovog povratka..sve dok opet nije nestao…bez traga…

Bozza, Vampir iz Zemuna

(pre čitanja sledi mali, rukom ispisani, uvodnik koji nam je dostavio Biograf…na parčetu korišćenog toalet papira)

Sa trećom epizodom Bozza je već postao prava serija i ona, ma koliko traljavo snimljena (a jeste) predstavlja kamen temeljac za sve buduće epizode. Pravi kamen temeljac na temeljac doći će sa četvrtom epizodom ali o njoj otom-potom (tipi-topom mada ova kompanija nije platila reklamu).

Snimanje treće epizode pratili su mnogi problemi. Glavni, kompletna ekipa, od režisera preko tonaca pa sve do statista u kukuruzu dobila je grip. Svi smo, pod visokom temperaturom, praćenom buncanjem  halucinacijama i povraćanjem (tj. često smo neke scene morali snimati više puta povraćajem svih učesnika na njihova početna mesta) obavljali ovaj posao radili časno i pošteno koliko je pod tim uslovima bilo moguće.

Drugi problem beše što su mnoge, spektakularno zamišljene, scene morale, spektakularno, da se izbace, zbog spektakularnog lošeg finansijskog stanja. Neke su morale da budu cenzurisane zbog zahteva samih sponzora (napr. Banana-republika se povukla odmah na početku jer je ipak limun dominirao u čitavoj epizodi).

I zato, budite strpljivi kod ove epizode… u njoj se otkrivaju ipak neke značajne i bitne stvari, a kada se one otkriju ništa više neće biti isto. I još jedna napomena, montažer ove epizode dobio je otkaz odmah po njenom emitovanju tako da više nećete nailaziti na njegove brljotine (bez obzira što je sve vreme imao 39.5 C’ temp. što bar malo opravdava silne greške koje je napravio)…

Nažalost, i većina ekipe je dobila otkaze posle ove treće (sreće) epizode ali o tome, i šta je bilo posle, kasnije…. vreme je za ep. 3   “VIRUS(I)” i to prvi deo… zaboravih da kažem da je ovo prva takva, višedelna epizoda, što će kasnije postati gotovo redovna pojava…

do gledanja, pozdrav Vaš

Biograf

 

””””””””””””””””””””””””””’

    epizoda 3:

        ” V  I  R  U  S (I)  

                        part ONE

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

————————

   15.12. 1999.

   18:45

   luka Bar, Crna Gora

———————–

Dva lučka radnika, Jovan i Milovan, u mornarskim, plavobelim na štrafte, majcama sedeli su ispred skladišta i pušili Zetu.
-” Šta će mu ovoliko tona limuna ?”
-” Ne pitaj, Jovane. Znaš i sam da je ova pošiljka za njega, a kad on nešto naručuje mi ne treba da brinemo. Gazda najbolje zna kako zaraditi lovu “
– ” Da … ali upravo smo istovarili 298 tona limuna a novi brod sa još 356 tona stiže početkom godine.

to ukupno dođe 540 tona jer 110 tona i 500 kg. se pokvari uz put, 500 kg. ostaje u Crnoj Gori za polugodišnje potrebe njenog tržišta, a 3 tone direktno idu {kao specijalni dodatak Miti(u)} u saveznorepubličku upravu carina za limunadu {a i sekretarica Goca  zna da njen šef (koji ima isto ime i prezime kao reditelj filma Kazablanka, filma koji naročito obožava i voli  Janković Ratomir, konobar i prosvetni radnik na buvljaku, koji apsolutno nikakve veze sa ovom pričom nema) uz čaj  voli da sisa i limun})

-“Milovane, naš narod kupuje limun samo ako je bolestan a ti dobro znaš  da naš narod nije bolestan, naprotiv zdrav je ko dren ( molimo sve gledaoce koji znaju kako izgleda dotična biljka da svoje čitko napisane  odgovore pošalju na našu dobro poznatu adresu  koju nema potrebe ponavljati)

– ” Zdravlje je tako prolazna kategorija…” pametno zaključi Milovan i nastavi da puši.

  *

————————–

  31.12.1999.

   10:24 min.

rano izjutru,

 ispred Božine kuće

————————–

Boža je hodao, ispravno i punih pluća, širokim dugim koracima. Lep oblačan dan malo je povratio poljuljani Božin optimizam posle jutrošnjeg šokantnog Živaninog poziva. Živana je otkazala njihov novogodišnji  sajamski, doček, jer je od sinoć, zbog visoke temperature, prikovana za postelju.

“Ne brini ništa Božice, biće mi dobro, o dragi moj.”, odzvanjale su Živanine reči u Božinoj glavi dok je izlazio iz kuće i kretao u posetu svojoj ljubljenoj. MercedesKamion sa prikolicom punom peska bio je parkiran odmah do njegovog ulaza.

“Ovaj moj komšija je izgleda rešio  da sagradi kiosk za prodaju cediljki. Kako je samo došao do takve genijalne ideje. ” mislio je Boža dok je prilazio kiosku za prodaju limuna koji je bio odmah uz kiosk za prodaju papirnih kesa za limun. Jedna osa se vrzmala oko štanda  a crnobeli pauk je upravo pleo mrežu u mračnom uglu dok ih je sve sa strane posmatrao pacov.

===============

Šta su osa,pauk, mercedes kamion predstavljali te davne 1999 možda možete saznati sa linkova/slika dole…
Ko je Pauk a šta je Mercedes
naravno, samo u nečasnim glavama bi takve asocijacije iskočile te sam zato namerno želeo da vam ukažem da to niđe veze sa vezom nema…niđe. Ipak, za teoretičare zavere na kraju epizode postoje neke “smernice”

========

– ” Jednu kilu, molim.”

– ” Da se nisi i ti razboleo Božidare. “, progovori sedokosi kioskičar ( 254 str. dopunjenog Vukovog rečnika, izdanje iz 2008 g. , 14 red, kioskičar= vlasnik male samostale trgovinske radnje ( popularno kioska) za prodaju sitne robe široke potrošnje koji je bio dosta raširen kao pojava u Zemunu krajem 90-ih godina)

– ” Nisam, kioskičare. Nisam. “

– ” Bio bih najsretniji kioskičar na svetu da se i moja Radmila nije razbolela. U životu nisam prodao toliko limuna. A sada se plašim i za sebe. Kažu da se virus može proširiti i na druge delove tela. “

– ”  Pa zar je u pitanju neka epidemija gripa ? “

– ” Grip, prehlada, šta ti ja znam. Na dnevniku su juče javili da je u pitanju velika zavera različitih virusa koje predvodi grip i koji su se udružili sa ciljem da dovedu do zapaljenja respiratornih organa za varenje i disanje a sve da bi nam ugrozili naš odbrambeno imunološki sistem. Shvataš li Božidare, opet su svi protiv nas.”

– ” Nisam ni slutio da je to toliko ozbilljno. Eto bio sam u inostranstvu par proteklih dana (videti prethodnu, čečensko vukodlakavu, epizodu) tako pa nisam baš dobro upućen,ali, ako u dnevniku tako kažu, onda mora da je stiglo cara do duvara ( i za ovu reč “duvar” važe iste instrukcije za sve naše gledaoce kao i za reč dren, uz dodatak da će veliko izvlačenje sretnih dobitnika biti obavljeno tajno 30.2.2000 na vašoj omiljenoj televiziji u našoj omiljenoj emisiji ).

– ” 55 dinara !” (po tadašnjem kursu to beše neke 2.5 marke što bi značilo današnjih 1.25 EUR ili realnije 2.5 EUR…pa opet…redovna cena limuna je danas otprilike kao tog kobnog dana kada je kioskičar izgovorio tu čuvenu rečenicu sa brojem 55)

– ” Šta, zar toliko para za kilo limuna ? “

– ” Budite sretni, Božidare što ste ga uopšte našli. Ovo su mi poslednje zalihe. “

———————-

 Amerika, SAD, Vašington D.C.

  u istom trenutku na različitom mestu

———————————-

George (Džordž), čovek u tamnocrnom odelu, sedeo je pored Michaela (Majkla) obučenog u tamnije tamnocrno odelo. Mekdonalds je bio pun veselo razdraganih Amerikanaca i Amerikanki uz ponekog Amerikanca južnoafričkog porekla (ostali su uglavnom bili severnoafričkog porekla) koji su sedeli i jeli mekdonaldsove đakonije jer mekdonalds je prava stvar (I vaš proizvod se može reklamirati u našoj emisiji ako uplatite dogovorenu sumu novca koju možemo dogovoriti jednostavnim marketinško komercijalnim metodama uz specifikaciju odnosa i suma priloženih uz konvertavbilno varijabilni račun).

– ” Virus se pojavio na istočnoj obali. Za nekoliko dana, sati, minuta, sekundi … nećemo ga moći zaustaviti a tada će biti kasno da ga zaustavimo, Džordž.”

– ” Majkl, mislim da i ti Majkl kao i ja Džordž, znaš, samo nam jedna osoba može pomoći. Ako ga angažujemo možda će naša nacija biti spašena a možda i neće. Ako bude spašena ne mogu zamisliti šta  on može tražiti za uzvrat ako bude spašena od strane njega koji će biti spasilac. Sa druge strane ako ne bude spašena onda nas baš briga šta će on tražiti. Shvataš li, Majkl? “

– ” Shvatam .”

– ” Moramo angažovati Bozzu, Vampira iz Zemuna !!!!!”

– ” Koga ?”

*

—————————-

Beograd, Dedinje,

nadzemni štab predsednika

u istom trenutku ali nešto kasnije


Đorđe, čovek u tamnom odelu, stajao je pored Mihajla, čoveka u tamnijem tamnom odelu. Pekara je bila prazna. Nikoga nije bilo u velikim, stakleno crveno prozirnim, prostorijama lepe pekare. Stolovi su bili prazni kao i stolice dok je sveži miris peciva okupljao samo čopore mačaka, pasa i penzionera koji su se vrzmali oko ulaza.

– ” Mihajlo, predsednik mi je lično naredio da ovu stvar dovedemo da kraja. Njegov odlični lični prijatelj, koji nam je i dojavio za ovu pojavu pre desetak dana,  i sam je sa suprugom u krevetu. Jedini način da zaustavimo virus je istovremeno i jedini način za njegovo zaustavljanje. Moramo angažovati sve naše snage, ljude, potencijale i vodene topove, da bi smo, jednom i za svagda, rekli odlučno ne. Virus mora biti zaustavljen ! Ne samo zato što je to on tražio već upravo zbog toga. Posao sa limunima daje odlične rezultate ali sada je već dosta. Dosta. Shvataš li me ?”

– ” Da. “

– ” Zbog svega toga je doneta odluka na najvišem nivou (na 24 spratu) da uprkos svemu moramo nasuprot virusu angažovati njega Bozzu, Vampira iz Zemuna . Razumeš li Mihajlo? Mihajlo, Mihajlo ?!”

Ali Mihajlo nije odgovarao jer je ćuteći ležao pored Đorđa na podu pekare. Virus je dohvatio i njega.

*

————————–

Zemun

31.12.1999.

11:24 min.

rano prepodne,

ispred Živanine kuće

————————–

Boža je laganim pokretom desnog palca desne ruke pritisnuo zvono. Nije ni osetio ubod ose, ujed pauka i cerekanje pacova iza njega. Vrtoglavica, praćena bolovima u gornjim vratovima pršljena, iznenada poče proždirati Božino telo. Osetio je kako ga neke snažne ruke hvataju ispod miške i vuku u pravcu crvenog Reno 4 kome su zadnja vrata bila otvorena. Poslednje što je čuo, pre nego što je utonuo u nesvest, bilo je otvaranje kapije na dobro poznatoj dragoj kući. “Živana, o Živana…” bile su zadnje Božine misli.

Na kapiji, umotana u debelo žuto vuneno ćebe, stajala je Živana. U daljini videla je Reno koji  se udaljavao. A onda je pogled pade na pocepanu kesu i limune rasute po zemlji.

” Božidare. Božo !!!!!!” kriknu . Njen krik je odjekivao pustim zemunskim ulicama ali na njega niko nije obraćao pažnju jer bio je to samo još jedan u nizu krikova. Možda bi ljudi drugačije reagovali na njega da su znali da je to krik krikova. Krik očajničko bolesne žene koja je najviše na svetu mrzela kiseli limun. A ako je nešto više mrzela od njega, bili su to ljudi koji su  joj taj limun donosili.

*

nastaviće se…za koji dan

Da li će  Bozza, Vampir iz Zemuna   uspeti da spreči epidemiju? Da li će zlo biti  zaustavljeno a građani mirno moći nastaviti da dremaju saznaćete u nastavku ove neverovatno bolesne epizode pod neverovatnim nazivom:

””””””””””””””””””””””””””’

epizoda 3:

” V  I  R  U  S (I)  “

(Clikni nA) part TWO

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Afera Pauk

Kamion Mercedes sa peskom

Vrati se na tekst

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1089

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.