Perfetti sconosciut (2016)

U laži su kratke...poruke...

Pre tri godine napisao sam, u okviru podrazumevano brilijantne analize filma “The Invitation” I sledeću rečenicu “ove godine nam je Italija podarila verovatno jedan od najboljih filmova sa večernjom tematikom, sjajna drama-komedija Perfetti sconosciuti o kome ću, nadam se, pisati veoma uskoro”. I kao što uvek biva kod mene, obećanje ludom radovanje, došao je i taj dan…

 “Perfetti sconosciuti” je priča o grupi dugogodišnjih prijatelja koji se tradicionalno povremeno okupljaju na večernjim sedeljkama. Svaki put kod drugog domaćina. Ove sudbonosne večeri domaćini su srednjovečni bračni par Eva i Rocco čija je veza upravo upala u ozbiljnu krizu. Kada se društvo kompletno okupi, tokom večere upravo Eva predloži da odigraju jednu igru.

 Svako će položiti svoj mobilni na sto i svaka poruka, poziv koji stigne biće svima javno prezentovan. Povod je tema o kojoj su neposredno pre toga diskutovali. Žena je otkrila muževu prevaru tako što se dokopala poruka na njegovom telefonu.

 Uz malo oklevanja, svi na kraju pristaju da učestvuju u ovoj igri. U početku sve im deluje veoma zabavno ali uskoro ova grupa od osam prijatelja otkriva da ništa nije onako kako su mislili i da će se veče pretvoriti u intimnu ispovedaonicu najdubljih skrivenih tajni.

 Ovako opisana priča deluje idealno za neku tešku bergmanovsku dramu ali zahvaljujući perfektnim glumcima i perfektnom scenariju “Perfektni stranci” sve ove “teške boje” prožimaju divnim osećanjem i tajmingom za humor. Režiser Paolo Genovese uspeva da izbegne da film previše ode ka drami ali istovremeno uspeva da i neke dramski bitne momente ne banalizuje jeftinim komičnim dosetkama. Takođe, zahvaljajući svom jednostavnom i veoma intrigantnom konceptu, “Perfetti sconosciuti” savršeno gradi tenziju jer ni mi, gledaoci, a ni oni, učesnici večere, ne znamo kome će i  kakva sledeća poruka stići.

 Kulminaciju film doživljava u katarzičnom finalu u kome autori odlučuju da odigraju ipak jedan korak unazad. Ovakva odluka sigurno remeti oštricu filma ali ona nekako biva i jedina moguća ako niste želeli da vam ovo bude previše gorka pilula.

 U međuvremenu, u protekle tri godine, desio se svojevrsno jedinstven fenomen. Ovaj film je rimejkovan u nizu zemalja, od Grčke, Španije, Francuske, Rusije preko Turske, Koreje do Indije (a nisam ni sve zemlje pomenuo). To samo govori u prilog univerzalnosti teme kojom se bavi ali takođe o ekonimičnosti koncepta. Jer, pokazalo se, dovoljno je imati jedan stan, osam dobih glumaca i dobar scenarijo, i možete napraviti gotovo savršen da ne kažem perfektan film.

Na skali od (1-6) ocena: 5 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.