Jungle Cruise aka Avantura u džungli (2021)

Film je inspirisan istoimenom poznatom vožnjom iz Diznilenda koja podrazumeva uzbudljivu avanturu krstarenja divljim rekama i borbu sa egzotičnim zverima.

Kako smo pre neki dan krenuli sa “slonovima u sobi” ova “Avantura u džungli” i tematski odgovara toj mudroj misli…mada nema slonova u njoj.

Otprlike, isto koliko je duhovita ova moja prethodna rečenica, duhovit je i lik Dwayne Skyscraper (2018) Johnsona u ovom filmu. Nemojte me pogrešno shvatiti, upravo je to i “fora” jer se kapetan Frenk Vulf bezuspešno trudi da zabavi svoje putnike na turi po džungli tako što ispaljuje sto fora u minuti, nalik na nekog stand-up komičara (koji su početkom dvadesetog veka, mislim na te komičare, u doba Velikog rata, bili izuzetno popularni…od fronta do fronta).

Nešto ranije, pre nego što stupimo na ovaj brod na nekom rukavcu Amazona, upoznajemo lik Lili Hafton (Emili The Adjustment Bureau (2011) Blant) koja je ubeđena da se negde, duboko u džungli, krije magična biljka koja može da izleči sve bolesti sveta. Legenda kaže da ju je nekada davno pronašao legendarni konkvistador Agire koji je odavno ušao i u filmsku legendu zahvaljujući onoj frenetičnoj intepretaciji Klausa Kinskog u legendarnom fimu Vernera Hercoga “Agire: Gnev božiji”.

Nakon što “pozajmi” vrh koplja koji, kako kažu, predstavlja ključ za razrešenje misterije (lokacije) “Kristalnih suza” (naziv magičnih listova koji leče sve bolesti), Lili, zajedno sa svojim bratom stiže do Amazona i kapetana Vulfa, gde će unajmiti njegove usluge (i njegov brod) u ekspediciji kroz džunglu.

Lilin brat i, kako kažu, opet, prvi 100% Diznijev gej karakter (mislim, eto kada i taj bizarni i suštinski nebitan podatak, služi u reklamne svrhe)

Elem, ima ovde još nekoliko finih slojeva priče sa kojima vas neću gnjaviti jer, začudo, priča (koja i nije neka) je u stvari i najbolji deo filma.

Režiser Jaume Collet-Serra (The Commuter aka Putnik (2018)) se ovde trudi da bude Spilberg ali njegove akcione sekvence, od one početne jurnjave u Londonu, do onih CGI borbi na Amazonu, jednostavno ne funkcionišu onako kako smo se nadali.

Sve je, naizgled, tu… I poletna muzika i šarmantna Emili i simpatični Dvejn ali, avaj, magija ne deluje… Hajde što ogromni Dvejn i sićušna Emili ne izgledaju kao par i što su, kako bi rekla deca, scene u kojima oni, kao, umalo da se poljube, sasvim Criiiiingeee nego je “Avantura u džungli” živi dokaz kako kombinacija CGI karaktera umiksanih sa akcijom retko kada može da stvarno dobro funkcioniše.

Smeta, brateee…smeta….a i Serra ne ume da se izbori sa generičkim scenarijom (mislim pre svega na dijaloge) koji dodatno usporava radnju.

Dašak života daje uloga negativca kojeg tumači Jesse Plemons (Game Night aka Noćne igre(2018)) ali i on se utapa u tom predugom i bezveznom završnom “spektaklu”.

Naravno, i ovakav, “Jungle Cruise” mi je pružio više zadovoljstva od one nesrećne “Crne udovice“.

Na skali od (1-6) ocena: 3

p.s. te, sada već davne, 2016 godine, upravo kada se u bioskopima davao jedan od ranijih “hitova” Collet-Serra, posetio sam (porodično) Dizniled (Disney World) u Orlandu. “Jungle Cruise” je bila neizostavna vožnja. Evo par slika:

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.