The Creator aka Tvorac (2023)

Svojim temama u ovom trenutku (AI+Gaza) izuzetno aktuelan film koji gotovo sigurno u ovom trenutku ne bi dobio zeleno svetlo za snimanje.

2055 godine AI-Roboti (veštačka inteligencija) aktivirala je nuklearnu eksploziju koja je ubila milone stanovnika Los Anđelesa.

Zapad (na čelu sa USA) kreće u rat (do istrebljenja) protiv AI i robotići jedino utočište nalaze u Aziji koja ih dalje smatra korisnim i ravnopravnim “bićima” na planeti Zemlji.

Prava priča započinje 2065 godine na idiličnoj plaži gde upoznajemo Joshua Taylora (tajni agent Zapada, glumi ga John David Washington) koji uživa u ljubavi sa svojom trudnom suprugom (koju istovremeno špijunira jer ona možda zna gde se nalazi “Nirmata” tajanstveni glavni arhitekta AI sveta čija bi eliminacija dovela do kraja rata i uništenja AI.

Idilu prekida napad ekipe specijalaca (Taylor-ovih kolega) prilikom kojeg mu ubiju trudnicu.

5 godina kasnije Taylora ubeđuju da mu je žena možda i živa i on kreće u misiju pronalaženja Nirmate i svoje izgubljene porodice…

Vidim i sam da ovo prethodno napisano zvuči prilično nezgrapno i priznajem da sam užasno loše prepričao ovaj uvodni deo (nekih prvih desetak minuta filma). Sasvim je moguće je da upravo zbog toga i ne poželite da pogledate ovaj film što je stvarno šteta za svakog ljubitelja naučne fantastike.

Dobro, nije sada ovo delo Gareth Edwardsa (Rogue One (2016)) remek delo ali moram odati priznanje na velikoj ambiciji i hrabrim idejama koje je ovde Edwards (napisao je i scenario) utkao u priču.

Ima ovde i zanimljivog SF ali ima i alegorije na temu imperijalizma, američke spoljne politike, genocida…upravo ono što i zamišljamo da svako kvalitetno SF štivo treba imati….Budućnost kroz kojom se bavimo i sadašnjošću.

Takođe sa, za holivudski standard, skromnim budžetom od 80 mil. $ vizuelno ovaj film deluje impresivno. Šteta je što ga nisam pogledao na velikom platnu.

Sa druge strane sama priča osim što nije previše originalna (što ne mora biti loše) prepuna je nekih opštih scenarističkih klišeja koji urušavaju ugođaj gledanja prelepih slika.

Tome ne pomaže ni glavni junak tj. glavni glumac kome i dalje pružaju mogućnost da bude glavna zvezda a niti ima harizmu (svog oca) niti glumačku veštinu (svog ćaleta) a i John Washington definitivno više nije ni mlad i samo što nije zakoračio u petu deceniju (’84 godište je)

Okej film koji je mogao biti mnogo bolji.

Na skali od (1-6) ocena: 3

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.