The Killer Wore Gloves aka La muerte llama a las 10 (1974)

Ubica je nosio rukavice...a vala i gaće ali nisu to hteli da stave u naslov.

Ovaj špansko italijanski giallo smešten u Londonu je tipičan primerak niza sličnih filmova (i po kvalitetu i sadržaju) iz tog perioda koji suštinski i nemaju mnogo veze sa pravim giallom.

Standardni krimić obogatiš sa tada popularnom ikonografijom (ubica u crnom kaputu sa šeširom i slično) smisliš mu genijalni naslov i upakuješ u paket sa giallo mašnom…i eto filma.

“Ubica je nosio rukavice” (ma, idi..jel moguće da je nosio rukavice) jednako dobro zvuči kao i originalni naziv koji bi se otprilike preveo kao “Smrt dolazi u 10”.

Doduše i “Hot Lips of The Killer” pod kojim se takođe prikazivao u nekim zemljama je fenomenalan naslov.

Priča počinje na aerodromu tačnije u WC na aerodromu gde ubica, naravno sa rukavicama, ubije nekog. Ono što žele da nas navedu da mislimo jeste da je ubica u stvari brkati momak glavne junakinje kojeg već mesecima nema da se vrati kući.

[imdb]tt0070417[/imdb]

Njega nema pa nema a Peggy su potrebne pare te odluči da iznajmi stan u kojem je taj brka stanovao, bar privremeno. Po preporuci preporuke nalazi stanara Johna nekakvog profesora koji mora da poseti London na par nedelja.

Jedne večeri, zgodno taman dok se tušira, stranac sa rukavicama i naočarima zvoni na njena vrata i predstavlja se kao taj John. Inače do tog stana u potkrovlju se može stići preko njene terase ali i preko posebnog ulaza koji se nalazi u hodniku zgrade.

Te noći (te noćiiii….te noći, kada umrem kad me ne bude….) dobija i telefonski poziv od nekog ko se predstavlja kao njen brka ili bar neko ko zna tog brku i kaže joj da je čeka na napuštenom aerodromu.

Plavuša Peggy naravno da odmah krene bez razmišljanja tamo a tamo je dočeka neko (u rukavicama) ko opali par metaka iz pištolja navodno sa namerom da je ubije ali kada ona pobeže rukavičar je ne pojuri.

Vraća se kući kad tamo, ispred zgrade, policija. Kažu, neko skočio sa zgrade… i eno ga sada mrtav leži… Unezverena Peggy stiže konačno u svoj stan a onda otkriva da nema Johna i da je verovatno on taj nesrećnik koji ne ume da leti.

I sada bih mogao da vam prepričam čitav film ali neću. Imate ga brate na youtube kompletnog i to na boljoj kopiji od one koju sam gledao…plus je i na španskom.

https://youtu.be/QHl3jOGYVQE

Ako volite giallo nećete ovde naći previše zadovoljstvo. Ako volite misterije takođe nema vam (Mariana) vajde.

Opet sad kada vam kažem da upravo u trenutku kada policija ispituje Peggy jer misle da je samoubica skočio sa njenog prozora neko zvoni na vratima i da se taj što zvoni predstavlja takođe kao (profesor) John možda i poželite da se potrudite da pronađete ovaj naslov na jeziku koji razumete (ili se barem potrudite da uključite na youtube auto generated translate subtittles).

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.